Dutch Cuisine

Op het Koning Willem I College bieden we Dutch Cuisine opleidingen aan. Deze opleidingen staan in het teken van een ambacht leren, praktijkervaring opdoen en zijn gebaseerd op de vijf principes van Dutch Cuisine.

Wil je deze video bekijken? Accepteer dan de marketing cookies
accepteer marketing cookies
Student en docent horeca halen asperges van het land

Wat we doen

Werken volgens de Dutch Cuisine houdt in dat we lokaal inkopen, rekening houden met wat de seizoenen ons brengen en koken we volgens het 80/20 principe. Plantaardige producten, zoals groenten en fruit, hebben de hoofdrol (80%) in onze gerechten en dierlijke eiwitten, zoals vlees, vis of gevogelte zijn bijzaak (20%).

Met de Dutch Cuisine opleidingen motiveren we onze studenten om mee te werken aan de horeca en keuken van de toekomst. Daarnaast vragen we onze studenten om mee te denken over actuele voedingsthema’s zoals transparantie, voedselzekerheid, duurzame productie, gezondheid en consumptie.

Chefs van de toekomst

Het Koning Willem I College heeft in samenwerking met SVH Meesterkok Albert Kooy (founder Dutch Cuisine) de eerste niveau 4-opleiding Gespecialiseerd kok Dutch Cuisine ontwikkeld. We leren onze studenten wat echt voedsel is, waar het vandaan komt, wat ze ermee kunnen doen en wat voedsel met hunzelf kan doen. Daarbij leren onze studenten de Nederlandse eetcultuur beter kennen én te koken met Nederlandse producten. 

De opleiding Gespecialiseerd kok Dutch Cuisine is maar te volgen bij een aantal mbo-scholen in Nederland. 

Onze ambitie is zorgen voor welzijn van mensen, dieren en de planeet. Door anders te denken en te koken. Met een oprecht verhaal naar onze gasten over waar je voor staat. Een verhaal waarop we trots zijn.

Albert Kooy | SVH Meesterkok en founder Dutch Cuisine

Over Dutch Cuisine

Dutch Cuisine wil duurzaam, lekker en gezond eten gemakkelijker en aantrekkelijker maken. Daarom werkt Dutch Cuisine met vijf principes die duurzaam zijn voor mens, dier en milieu. Deze vijf principes zijn als volgt:

  1. Cultuur. Het gerecht op ons bord moet vertellen waar in Nederland en in welk seizoen we ons bevinden.
    Dit betekent 80% seizoensproducten van Nederlandse bodem en 20% buiten het seizoen.
  2. Gezond. Goed voor ons en onze aarde.
    Dit betekent dat we meer plantaardige producten gebruiken (80%) en minder vlees en vis (20%).
  3. Natuur. Eerlijk en veelzijdig eten van wat de natuur ons biedt.
    Dit betekent gebruiken wat de natuur ons biedt, maak geen gebruik van kunstmatige toevoegingen en  werk van kop tot staart, zodat er no waste ontstaat.
  4. Kwaliteit. We kopen, koken en eten bewust.
    Het gebruik van eerlijke kwaliteitsproducten; waar mogelijk biologisch, fairtrade, diervriendelijk, puur, vers en regionaal of lokaal geproduceerd.
  5. Waarde. We werken aan resultaten voor morgen.
    We creëren waarde als resultaat van de vorige vier principes. We eten en leven gezonder, we laten de aarde beter achter, we verspillen minder, we gunnen de producent een eerlijke prijs en we zorgen voor meer dierenwelzijn.

Nieuwsgierig geworden?

Meer informatie over Dutch Cuisine vind je via onderstaande link. 

Lees meer
Copyright Koning Willem I College 2025