Mbo opleidingen in de ICT

Computers, laptops, websites, applicaties en technologie: we hebben het bijna overal voor nodig. De wereld van ICT is volop in beweging en wordt in de toekomst nog belangrijker. Om de uitdagingen van onze moderne digitale wereld aan te gaan zijn goed opgeleide vakmensen nodig. Combineer theorie én de praktijk tijdens een mbo-opleiding in de richting van ICT bij het Koning Willem I College. 

Wat betekent ICT?

ICT is de afkorting voor informatie- en communicatietechnologie. Met dat woord wordt het verzamelen, opslaan, bewerken, verzenden en ontvangen van informatie bedoeld. Je denkt er misschien niet zo over na, maar jij maakt er iedere dag gebruik van. ICT is de basis van veel apparaten, systemen en diensten. Van hardware (laptop of mobiele telefoons) en software (apps op jouw telefoon) tot netwerken (wifi verbinding) en e-commerce systemen (een systeem zodat jij online iets kan bestellen). De wereld van ICT maakt dit, en nog veel meer, allemaal mogelijk. Maar er zijn wel mensen nodig die ervoor zorgen dat we gebruik kunnen blijven maken van de apparaten, systemen en programma’s. 

Welke mbo ICT studies zijn er?

Wat dacht je van een mbo-opleiding in de richting van ICT? Op het Koning Willem I College bieden we vier mbo ICT opleidingen aan.

Verschillen tussen de opleidingen

De wereld van ICT is heel breed. Daarom is iedere ICT-opleiding van het Koning Willem I College net wat anders. Naast het verschil in onderwerpen worden de opleidingen op verschillende niveaus aangeboden. Dit betekent dat jouw vooropleiding een belangrijke voorwaarde is om te kunnen starten met de opleiding. We zetten de verschillen tussen de mbo opleidingen in de richting van ICT voor je op een rij.

Medewerker ICT support, niveau 2

De mbo opleiding tot medewerker ICT support bereidt je voor op een praktische en ondersteunende ICT rol. Je leert het oplossen van technische problemen, zoals hardware- en softwarestoringen. Als medewerker ICT support ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor IT-vragen. Daarom leer je ook veel over klantcontact en het installeren van systemen. 👨‍💻👩‍💻

Allround medewerker IT systems and devices, niveau 3

Ook de mbo opleiding allround medewerker IT systems and devices bereidt je voor op een praktische en ondersteunende ICT rol. Maar tijdens deze opleiding leer je het installeren, samenstellen en onderhouden van IT-systemen en -apparaten. Een allround medewerker IT systems and devices is vaak verantwoordelijk voor het opzetten en beheren van netwerken, het installeren van hardware en het samenstellen van software.  💻

Expert IT systems and devices, niveau 4

Wanneer je graag wat meer specifieke kennis op wil doen, is de opleiding expert IT systems and devices een goede keuze. Tijdens deze mbo opleiding ga je dieper in op moeilijke vraagstukken van IT-systemen en -netwerken. Je leert het beheren en onderhouden van geautomatiseerde informatiesystemen en het opstellen van richtlijnen en procedures voor het beheer en gebruik van systemen. 🖥️

Software developer, niveau 4

De mbo opleiding software developer combineert het technische met creativiteit. Daarbij komen onderwerpen als het ontwerpen, ontwikkelen en testen van programma’s, websites en applicaties aan bod. Je leert verschillende programmeertalen, alles over softwareontwikkeling, testen en het opstellen van databases voor software. 📱

Ervaringen van (oud)-studenten


Job houdt zich bezig met websitedesign

Job is eerstejaars student van de mbo-opleiding software developer, bol niveau 4 en doorloopt de opleiding versneld. Hij vertelt waarom hij hiervoor heeft gekozen en wat zijn toekomstplannen zijn.

Job Hengst | Student mbo-opleiding software developer

Lees meer
Portretfoto student Job

Trishna volgde haar passie met een mbo ICT opleiding

Dit is het verhaal van Trishna Ramsoedit (27). Trishna volgde een mbo opleiding in de richting van ICT. Ze is oud-student van het Koning Willem I College én Koning in programmeren. Hoe ze dat is geworden? Ze vertelt het je zelf!

Trishna Ramsoedit | Oud-student Koning Willem I College

Lees meer
Student ICT achter deksktop

Praktijkgericht

Wel is er één ding hetzelfde bij de mbo ICT opleidingen van het Koning Willem I College: je leert van de praktijk. De beste manier om te leren is om het gewoon te doen en aan de slag te gaan! Daarom werk je als ICT-student veel aan projecten en ga je ook op stage. Zo doe je tijdens de mbo-opleiding al werkervaring op. En dat is handig wanneer je na het afronden van jouw opleiding begint met werken.

Banen in de ICT

Er zijn volop mogelijkheden met een mbo diploma ICT. Zo kun je een vervolgopleiding volgen op het mbo of hbo. Ook is werken een optie. Op dit moment is er ontzettend veel vraag naar goed opgeleide medewerkers in de richting van ICT. Je vraagt jezelf misschien wel af in welke functie je kan gaan werken na het afronden van een ICT opleiding. 

Welk beroep en werkzaamheden je kan uitoefenen ligt natuurlijk een beetje aan welke mbo opleiding in de richting van ICT je hebt afgerond. Maar je kan denken aan een baan als medewerker bij een IT helpdesk, ICT support medewerker, netwerkbeheerder, security specialist of systeembeheerder. Je kan aan de slag bij kleine en grote organisaties, de overheid, scholen of bedrijven die gespecialiseerd zijn in de IT. De keuze is aan jou!

En … je bent nooit uitgeleerd. De digitale wereld ontwikkelt zich supersnel én is niet meer weg te denken uit onze wereld. Dit heeft ook gevolgen voor de werkzaamheden op het gebied van ICT. Denk aan AI, Internet of Things (IoT) en blockchain. Wanneer je ervoor kiest om te gaan werken, is de kans groot dat je altijd bezig bent om iets nieuws te leren. Want je wil natuurlijk wel op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.

Student medewerker IT systems en devices helpt collega met problemen laptop
Studenten software developer werken aan opdracht op laptop

Iets voor jou?

Wil jij aan de slag met het ontwikkelen van technische en communicatieve vaardigheden en probleemoplossend denken? Dan is een mbo ICT opleiding echt wat voor jou. Bezoek eens een Open Dag van het Koning Willem I College of schrijf je in voor een meeloopdag

Copyright Koning Willem I College 2024