Opleiding tot apothekersassistent

Jij wil graag iets met zorg en welzijn doen. Maar wat precies? Dat weet je niet. Denk eens aan de woorden zelfstandig, verantwoordelijk en uitdagend. Passen deze woorden bij jou?

Dan is een baan als apothekersassistent misschien wel iets voor jou! Meer informatie over de mbo-opleidingen tot apothekersassistent van het Koning Willem I College én het beroep vind je hieronder. 🤝

Het beroep

Als apothekersassistent ben je eigenlijk helemaal geen ‘assistent’! Je doet veel dingen zelfstandig en hebt veel verantwoordelijkheid. Elke dag is anders. Soms geef je mensen herhaalrecepten en leg je uit hoe ze hun medicijnen moeten gebruiken. Daarna geef je advies over hoe mensen gezonder kunnen leven. Je werkt niet alleen aan de balie van een apotheek, maar ook achter de schermen voer je werkzaamheden uit. Zo zorg je er bijvoorbeeld voor dat recepten klaarliggen, pak je bestellingen uit en bel je met patiënten en andere zorgmedewerkers. Je werkt veel samen en communiceert duidelijk met patiënten, artsen, andere zorgmedewerkers en de apotheker. 

En niet te vergeten: als apothekersassistent geef je advies over een gezonde levensstijl. Je kunt je goed verplaatsen in de situatie van patiënten. Daarbij werk je met nieuwe (zorg)technieken en help je mensen bij het maken van gezonde keuzes.

Studenten apothekersassistent verwerken binnen gekomen pakketten
Student apothekersassistent is telefonisch in gesprek

Opleiding tot apothekersassistent

Om te kunnen werken als apothekersassistent heb je een mbo-diploma van de opleiding apothekersassistent nodig. Of deze opleiding moeilijk is? De mbo-opleiding tot apothekersassistent is best uitdagend en vraagt veel van je kennis. Zo leer je alles over de werking van hersenen, het hart en de longen en moet je zo’n 150 verschillende medicijnen uit je hoofd kennen. Ook leer je het begrijpen van Latijnse afkortingen op recepten en ga je aan de slag met (farmaceutisch) rekenen zodat je zelf medicijnen kan samenstellen.

Tijdens de opleiding laat je zien dat je goed bent in het omgaan met verschillende situaties. Elke keer als er een nieuwe patiënt binnenkomt in de apotheek, heb je te maken met andere vragen en wensen. Het is jouw taak om snel te kunnen schakelen tussen deze verschillende situaties. Je moet niet alleen het juiste recept met instructies kunnen geven, maar ook advies over hoe mensen gezonder kunnen leven. Hoe je dit doet, leer je natuurlijk allemaal tijdens de opleiding bij het Koning Willem I College.

De mbo-opleiding tot apothekersassistent is te volgen als bbl- of bol-opleiding.

Hoelang duurt de opleiding?

Bij het Koning Willem I College is het mogelijk om de apothekersassistent opleiding te volgen op de manier die bij jou past. We hebben verschillende opties. Naast de keuze tussen bbl of bol, is het ook mogelijk om de opleiding versneld af te ronden. Je bepaalt dan zelf hoe snel je door de opleiding gaat.

De vakken van de opleiding tot apothekersassistent worden in delen aangeboden. We noemen dit modulair onderwijs. Op deze manier kun je op jouw eigen tempo de opleiding afronden. De meeste studenten van het Koning Willem I College doen ongeveer drie jaar over de opleiding. Zo is het mogelijk om het standaard lesrooster te volgen, maar het is ook mogelijk om zelf te kiezen wanneer je vakken volgt. En gebeurt er tijdens jouw opleiding iets? Dan kun je makkelijk sneller of langzamer gaan. 

Apotheker helpt apothekersassistent bij vraag over medicijnen aan de balie
"Ontdek de veelzijdigheid van de mbo-opleiding en een baan als apothekersassistent"
Wil je deze video bekijken? Accepteer dan de marketing cookies
accepteer marketing cookies
Apotheker helpt apothekersassistent bij vraag over medicijnen aan de balie
"Ontdek de veelzijdigheid van de mbo-opleiding en een baan als apothekersassistent"
Student apothekersassistent pakt medicatie uit voorraadkast

Na de opleiding

Met een mbo-diploma kun je op verschillende plekken als apothekersassistent aan de slag. Naast een 'traditionele' apotheek is het ook mogelijk om te gaan werken in een ziekenhuis. De meeste ziekenhuizen hebben een poliklinische apotheek en een ziekenhuisapotheek. Een poliklinische apotheek is speciaal voor patiënten die het ziekenhuis verlaten na een afspraak op de polikliniek. De werkzaamheden in de ziekenhuisapotheek zijn meer gericht op patiënten en medicijngebruik in het ziekenhuis. Denk dan aan het voeren van intake- en ontslaggesprekken met patiënten en het voorbereiden van medicijnen welke de medewerkers in het ziekenhuis aan patiënten geven.

Je kunt ook gaan werken bij een grote apotheekketen, landelijke organisatie, bij een groothandel voor medicijnen, zorgverzekeraar, defensie, gevangenis, GGD of GGZ en in de farmaceutische industrie. Daar help je bijvoorbeeld bij het maken en testen van medicijnen. Volop mogelijkheden dus!

Wil je na jouw mbo-opleiding nog niet gaan werken? Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Je kunt ook kiezen voor een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Veelgestelde vragen

Nee, dat doet het Koning Willem I College voor jou! Je hoeft dus niet zelf te zoeken. We regelen altijd een goede stageplek voor jou. Tijdens de opleiding kun je zelf aangeven waar je het liefst wil werken of stage lopen. 

Ben je nog niet gestart met de opleiding, maar is er een apotheek die jou graag in dienst wil nemen? Dan is de bbl-variant van de opleiding tot apothekersassistent misschien wel iets voor jou.

Om te kunnen starten met de mbo-opleiding apothekersassistent heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Ben je gemotiveerd, enthousiast en ben je in het bezit van een andere diploma? Dan gaan we graag met je in gesprek om te kijken of de opleiding tot apothekersassistent van het Koning Willem I College bij jou past.

Ja, er is genoeg werk. De meeste apotheken staan te springen om nieuwe medewerkers. Studenten van het Koning Willem I College krijgen regelmatig tijdens hun stage al een contract en baan aangeboden.

We kunnen natuurlijk niet precies zeggen wat je gaat verdienen als apothekersassistent. Maar als apothekersassistent heb je veel verantwoordelijkheden. Het salaris van een beginnend apothekersassistent is ongeveer € 2.200,00 per maand. (Bron: CAO Apothekersassistent, datum 1 juli 2023).

Iets voor jou?

Enthousiast geworden en denk je dat een opleiding tot apothekersassistent iets voor jou is? We zien je graag tijdens een Open Dag of meeloopdag!

Copyright Koning Willem I College 2025