Dubbel feest: studenten gespecialiseerd kok behalen diploma én Open Badge

Op dinsdag 2 juli vierden studenten van de opleiding Gespecialiseerd Kok (niveau 4, bbl) hun afstuderen aan het Koning Willem I College. Tijdens deze intensieve tweejarige opleiding volgden ze vijf modules: Gastronomie, Wereldsmaken, Geschiedenis van de keuken, Patisserie en Catering & Concept. Deze opleiding, een vervolg op de Zelfstandig Werkend Kok opleiding, legt sterk de nadruk op Dutch Cuisine principes. Hierdoor leren toekomstige koks bewuste keuzes maken voor ingrediënten en producenten, wat zorgt voor kwaliteit en duurzaamheid. Voor nu én in de toekomst.

Een hoogtepunt van de diploma-uitreiking was de eerste uitreiking van de Open Badge voor Dutch Cuisine. Hierbij werden studenten erkend voor hun kennis en toepassing van deze principes. Hanneke Meulendijks, leraar op de Horeca-afdeling van het Koning Willem I College, legt uit: “Deze badge laat zien dat de student de vijf principes van Dutch Cuisine goed kent en toepast. De student is nu een ambassadeur van Dutch Cuisine.” Ze voegt toe: “Met deze badge maken we onze opleiding speciaal en uniek, ook voor een leven lang ontwikkelen.”

Kennis, zelfstandigheid en zelfontwikkeling

"Het meest waardevolle aan deze opleiding is de ontwikkeling van kennis, zelfstandigheid en persoonlijke groei," legt Hanneke uit. De modules bieden studenten praktische en theoretische uitdagingen, waarbij ze in leerteams werken aan diverse culinaire opdrachten. Elke module eindigt met een einddiner, waar het geleerde wordt getoond. De groep is samen verantwoordelijk voor dit diner.

De vijf modules kunnen ook apart gevolgd worden. “Zo kunnen bijvoorbeeld bedrijven hun medewerkers extra inspiratie geven door een losse module te laten volgen,” vertelt Hanneke. “Ze worden dan vaak in de lesgroepen van de opleiding geplaatst, tenzij er genoeg aanmeldingen zijn voor een eigen groep.”

Studenten aan het woord

Daan en Miryanne, twee van onze succesvolle afgestudeerden, delen hun ervaringen. Daan genoot vooral van de module ‘Wereldsmaken’: “Bij deze module ben ik het meest uit mijn comfortzone gegaan. We leerden zonder zout te koken. Dat is best wel een opgave! Zo leerde ik om op andere manieren naar smaak te zoeken. Dat was een echte eye-opener.” Miryanne werd geïnspireerd door de module ‘Patisserie’ en is vastbesloten om zich verder te specialiseren in dit vakgebied. "Hierna wil ik de Patisserie-opleiding doen om me daarin te specialiseren." Desserts maken is haar favoriete bezigheid. Voor de module Patisserie maakte ze een dessert met groenten. "Ik vind het leuk om te experimenteren. Ik maakte dit dessert met rucola, komkommer en buffelyoghurt."

"Het leukste aan de opleiding," begint Daan, "was samen in de keuken staan, ons ontwikkelen en nieuwe dingen leren." Miryanne is het helemaal met hem eens. "We werken in tien weken naar een einddiner toe, dat we samen neerzetten. Als je dan het eindresultaat ziet, mogen we daar trots op zijn!"

Samenwerking

De afdeling Horeca werkt zoveel mogelijk samen. Dat betekent dat docenten samenwerken op het gebied van lesstof. "Zo kregen we bij het vak Nederlands tijdens de module ‘Geschiedenis van de keuken’ niet de opdracht om zomaar een tekst te lezen, maar keken we in een oud kookboek om de taal van vroeger te bestuderen,” vertelt Daan. "Docenten zoeken samen naar manieren om de stof leuker te maken," legt Hanneke uit.

De studenten van de groep Gespecialiseerd Kok bbl komen elke dinsdag naar het Koning Willem I College. "Elke lesdag is anders," zegt Hanneke. "De ene dag bezoeken we een toeleverancier, de andere dag staan we in de natuur, en soms staan we samen in de keuken om ideeën te testen." Er zijn ook vaak gastlessen. De modules worden verdeeld over verschillende docenten, zodat iedereen zijn sterke punten kan gebruiken.

Groen Impact Award

De studenten van de module ‘Catering & Concepts’ werden genomineerd voor de Groen Impact Award vanwege hun duurzame project. Ze brachten duurzaamheid in de praktijk door te focussen op een ‘no waste’ concept voor gerechten. Daan legt uit: "We wilden laten zien hoe je thuis duurzaam kunt koken." Ondanks dat andere projecten meer praktische duurzaamheidsoplossingen, zoals energiebesparing in woningen, lieten zien, brachten de KW1C-studenten creativiteit in de voedseltransitie. Ze waren het enige horecabedrijf dat genomineerd was. "We waren anders dan de rest," zegt Miryanne. "Het was een leuke en leerzame ervaring. We zijn trots dat we voor deze prijs genomineerd werden!"

Copyright Koning Willem I College 2024