“Ga koken met van te voren geheime ingrediënten en zorg voor zo min mogelijk verspilling”, zo luidde de opdracht voor 25 vmbo en mbo horeca-studenten die streden om de titel Brabantse Meesterchef 2023. Aan de competitie, die draait om duurzaam koken, deden studenten mee van verschillende Brabantse horeca-opleidingen. De competitie werd georganiseerd door het Koning Willem I College, samen met de provincie Noord-Brabant en Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Op vrijdag 13 oktober was de finale bij het Koning Willem I College.
Aan de competitie deden vijf teams mee, bestaande uit een mix van vmbo- en mbo-studenten, van Brabantse horecaopleidingen van Koning Willem I College, Curio, Rooi Pannen, Summa, Fioretti College, Bossche Vakschool en De Overlaat. Zij gingen samen de strijd aan in drie rondes. Een professionele jury beoordeelde de gerechten.
Twan Musters, interim directeur van de onderwijsafdeling Voeding, Gastvrijheid & Uiterlijke verzorging op het Koning Willem I College: “Wij vinden het belangrijk dat we met elkaar samenwerken aan een duurzame toekomst. Met elkaar spelen we vindingrijk en vernieuwend in op mooie voedselinitiatieven die een bijdrage leveren aan een gezonder en eerlijker voedselsysteem. Bij de Brabantse Meesterchef strijden de studenten natuurlijk om de eerste plaats, maar ze leren ook samenwerken met studenten van andere (v)mbo-scholen. We laten zien dat (v)mbo-studenten de motor van een duurzame samenleving zijn, waar geen ruimte is voor voedselverspilling”.
De Brabantse Meesterchef ging van start in de Verspillingsvrije Week, op vrijdag 15 september bij het Summa College in Eindhoven. Tijdens dit eerste deel van de wedstrijd kookten de chefs topgerechten met ingrediënten uit een ‘mystery box’ van Boerderijwinkel Ons Jos. Aan de studenten werd gevraagd te koken met lokaal gevogelte, waarbij de grootste uitdaging was om te koken zonder ingrediënten te verspillen: zo werden ook ‘de minder gangbare delen’ verwerkt.
De tweede ronde op vrijdag 29 september vond plaats bij de Rooi Pannen in Tilburg. Voor deze ronde werd de ‘mystery box’ samengesteld door boer Henk, van Bijzonder Brabants. Deze ronde stond in het teken van plantaardig koken: de studenten mochten geen enkel dierlijk product gebruiken. Lupine nam een belangrijke positie in. Lupine is een peulvrucht en wordt onder andere gebruikt in vleesvervangers en als productverbeteraar in brood en bakproducten.
Het slot van de competitie vond plaats tijdens de Dutch Food Week, bij het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. De laatste ‘mystery box’ werd door Heerenboeren gevuld met onder andere buffalo yogurt, tongschar, kaas van de Duinboeren, venkel, peer, aubergine en een kruidenbosje. De laatste ronde stond in het teken van zoutarm koken en het gebruik van goede vervangers, zoals specerijen en producten met van zichzelf veel smaak hebben, zoals limoen, truffel, tomaat en paddenstoelen. Ook maakten de studenten smaak met rook, vuur en poffen.
Bram Wansink van het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch, Harvey Staalduinen van De Rooi Pannen in Tilburg, Jules Cornelis van het Summa College in Eindhoven en Pepijn Smits van het Fioretti College in Veghel mogen zich de Brabantse Meesterchefs 2023 noemen. Juryvoorzitter Hans de Kruijf van Dutch Cuisine prees de winnaars om hun goede teamwork en goed samengestelde en geraffineerde gerechten. De Kruijf: “Deze studenten hadden rust in hun werk en een duidelijk doel voor ogen. Heel knap! Het is mooi om te zien dat er al echte chefs in de keuken staan!”