Koning Willem I College blijft groeien, ondanks demografische krimp

Met trots verwelkomt het Koning Willem I College dit studiejaar ruim 4% meer studenten dan vorig jaar. 

Met trots verwelkomt het Koning Willem I College dit studiejaar ruim 4% meer studenten dan vorig jaar. Een bijzondere prestatie, gezien de afname van het aantal jongeren in Noordoost-Brabant en de verwachte terugloop in het mbo-onderwijs.

Regionale samenwerking

Samen met partners in het regionale werkveld, onderwijs en overheid creëert het college kansrijke perspectieven voor studenten door hen klaar te stomen voor een wereld in verandering. Jos van Kessel, voorzitter van het college van bestuur, benadrukt: “We zetten ons gezamenlijk in om talent in de regio te ontwikkelen en te behouden. We willen een regio zijn waar je goed kunt wonen, leren en werken, en het is bemoedigend om te zien dat onze gezamenlijke inspanningen hun vruchten afwerpen. Mbo’ers spelen een cruciale rol bij het aanpakken van de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en de toekomst.”

In verbinding met het werkveld

De groei is het sterkst in de regio’s ’s-Hertogenbosch en Oss. De cijfers in Meierijstad en Maashorst blijven stabiel en Land van Cuijk laat een daling zien. Het college overlegt met het werkveld om te bepalen welke uitbreiding van opleidingen gewenst is in de regio’s. Zo sluit het onderwijs optimaal aan bij de behoeftes van het werkveld, en kunnen mbo’ers dichtbij huis een kwalitatief goede opleiding blijven volgen die hen voorbereidt op hun toekomst in de regio.
Hoewel bijna alle sectoren groei laten zien, baart de daling in de zorgsector het Koning Willem I College zorgen. Van Kessel: “De vraag naar goed opgeleide vakmensen in de zorg blijft enorm, en als college voelen we een sterke verantwoordelijkheid om hierop in te spelen. Ook hierover blijven wij in gesprek met het werkveld en andere partners.”

Groei bij Inburgering en Educatie

Naast de reguliere opleidingen groeit ook het aantal deelnemers aan Inburgering en Educatie. “Er zit veel potentieel in de migranten die naar Noordoost-Brabant zijn gekomen,” zegt Van Kessel. “Door hen de Nederlandse taal te leren en te begeleiden bij hun integratie in de Nederlandse samenleving, helpen we hen een actieve rol te vervullen in de regio. Zo bereiden we hen voor op een toekomst vol kansen, zowel op de arbeidsmarkt als binnen de samenleving. Op deze manier dragen zij ook bij aan het verkleinen van de tekorten op de regionale arbeidsmarkt.”
Het Koning Willem I College blijft zich inzetten voor een kansrijke en duurzame toekomst. Jos van Kessel: “Samen creëren we een wereld vol mogelijkheden voor al onze studenten, van jong tot oud, en voor de hele regio!"
Copyright Koning Willem I College 2024