Koning Willem I College overhandigt Strategische Verkenning

Het Koning Willem I College heeft zijn Strategische Verkenning overhandigd aan de gemeenten Maashorst en Meierijstad. In samenwerking met het werkveld en de gemeenten richt het college zich op het behoud van talenten voor de regio, met een gezamenlijke aanpak als uitgangspunt.

Koning Willem I College overhandigt Strategische Verkenning

Koning Willem I College overhandigt Strategische Verkenning

Op 13 en 14 november hebben Jos van Kessel en Marc Raaijmakers het rapport ‘Strategische Verkenning Meierijstad en Maashorst: Een onderzoek naar de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt’ officieel overhandigd aan de gemeenten Maashorst en Meierijstad. Zij deden dit aan burgemeester Hans van der Pas en wethouder Gijs van Heeswijk (Maashorst), en burgemeester Kees van Rooij en wethouder Johan van Gerwen (Meierijstad). De strategische verkenning legt de basis voor een gezamenlijke aanpak om het arbeidspotentieel in Noordoost-Brabant te behouden en te ontwikkelen.

Belangrijke thema’s en aanbevelingen De verkenning belicht een aantal belangrijke thema’s en biedt concrete aanbevelingen om het onderwijsaanbod beter af te stemmen op de behoeften van de regionale arbeidsmarkt. Hierbij is specifiek aandacht voor de sectoren zorg en techniek, waar de vraag naar goed opgeleid personeel de komende jaren sterk toeneemt. De drie belangrijkste thema’s in het rapport zijn:

1               Afstemming van onderwijs en arbeidsmarktbehoefte
Het rapport benadrukt het belang van het afstemmen van het onderwijsaanbod op de regionale vraag naar arbeidskrachten. Dit geldt zowel voor bestaande opleidingen als nieuwe initiatieven. met name in de zorg – en de technische sectoren.  Er is een grote behoefte aan goed opgeleid personeel in deze sectoren, waar de vraag naar technici en zorgprofessionals de komende jaren sterk zal toenemen. Het onderwijs moet inspelen op de specifieke behoeften van de arbeidsmarkt door samen met bedrijven en instellingen de wensen te verkennen en de opties voor modules en maatwerk te onderzoeken in samenwerking met het werkveld. Door dit te doen, kunnen onderwijsinstellingen en het werkveld niet alleen de aansluiting vinden bij elkaar, maar ook de inzet van arbeidspotentieel versnellen en meer kansen bieden voor zowel de medewerkers als de werkgevers.

2               Samenwerking tussen onderwijs en werkveld
De samenwerking tussen onderwijsinstellingen, lokale overheden en bedrijven is essentieel voor het behoud van arbeidspotentieel. Het rapport pleit voor een intensievere samenwerking, die resulteert in meer stageplekken, een goede begeleiding van stagiaires, praktijkgerichte opleidingsprogramma’s en initiatieven om jongeren aan de regio te binden. Het afstemmen van opleidingen op de specifieke behoeften van Meierijstad en Maashorst is daarbij cruciaal.

3               Flexibilisering van Onderwijsaanbod
Er wordt gewezen op de noodzaak om het onderwijs flexibel en modulair aan te bieden. Hybride werk- en leertrajecten kunnen de regio meer ruimte bieden voor innovatie en flexibiliteit, waardoor het onderwijsaanbod beter aansluit op de dynamiek van de regio.

Concrete Acties en Toekomstvisie
Jos van Kessel benadrukt: “Dit rapport biedt handvatten voor het behoud van talent in Noordoost-Brabant. We hebben al de eerste stappen gezet, zoals flexibele instroommogelijkheden en praktijkgerichte leertrajecten. We blijven samenwerken met alle betrokkenen om de aanbevelingen uit het rapport concreet te realiseren.”

Beide burgemeesters en wethouders geven aan dat de samenwerking tussen gemeenten, het bedrijfsleven en het onderwijs essentieel is voor het toekomstbestendig maken van de regio. “Met de juiste afstemming tussen onderwijs en werkveld kunnen we talenten voor de regio behouden en de lokale werkgelegenheid verder versterken,”

De Toekomst van Noordoost-Brabant
De strategische verkenning is een belangrijke stap in het ontwikkelen van een gezamenlijk plan voor het behouden van arbeidspotentieel in Noordoost-Brabant. Door intensievere samenwerking met bedrijven, onderwijsinstellingen en lokale overheden, wordt gewerkt aan een toekomstgerichte aanpak die de regio sterk maakt en ook rekening houdt met ontwikkelingen in Zuidoost-Brabant. Deze gezamenlijke inzet legt een stevige basis voor de toekomst van de regio.

Copyright Koning Willem I College 2024