Royal SMIT en Koning Willem I College bundelen krachten in eigen opleidingsschool Royal SMIT.
Ruim 700 medewerkers van het Nijmeegse Royal SMIT geven energie aan klanten over de hele wereld. Samen voorzien zij hen van state-of-the-art transformatoren, die allemaal uniek zijn en ook onderhouden moeten worden. Daarvoor is technische en vaak specialistische kennis nodig. Om te zorgen dat medewerkers goed zijn opgeleid, combineren Royal SMIT en het Koning Willem I College hun kennis en kunde. Samen richten zij Royal SMIT’s eigen opleidingsschool op.
De markt van transformatoren is wereldwijd ‘booming’, veelal gedreven door de energietransitie. We willen massaal afscheid nemen van fossiele brandstoffen en vragen meer groene energie. Steeds vaker zien we dat het elektriciteitsnetwerk onvoldoende capaciteit heeft. Hierdoor neemt ook de vraag naar transformatoren enorm toe; Royal SMIT heeft meer orders in hand dan ooit tevoren. Om hun klanten nu en in de toekomst te kunnen blijven bedienen heeft het bedrijf veel gekwalificeerde medewerkers nodig.
Zelf nieuwe medewerkers opleiden in bijvoorbeeld een BBL-constructie, toegespitst op producten en processen van de onderneming, biedt daarbij uitkomst. Of het nu gaat om jonge mensen die een carrière in de techniek ambiëren of mensen met al wat meer ervaring in een ander werkveld, die de overstap willen maken naar Royal SMIT: hun talent is onmisbaar. Maar ook om medewerkers die al langer bij Royal SMIT werken te laten doorgroeien binnen het bedrijf is ontwikkeling een randvoorwaarde.
Om hun ambities waar te kunnen maken, nu en in de toekomst, gaan Royal SMIT en Koning Willem I College samen medewerkers van Royal SMIT opleiden. In september starten de eerste vijftien medewerkers met een BBL-opleiding Eerste monteur mechatronica. Zij leren alles wat een andere BBL-student ook leert – ze krijgen dan ook een officieel erkend mbo-diploma – en specifiek gericht op de core business van Royal SMIT: transformatoren.
Ook hebben medewerkers van Royal SMIT straks de mogelijkheid om delen, ofwel modules van deze opleiding te doen, of om zich puur te richten op het eigen maken van bepaalde praktische vaardigheden.
Een belangrijk aspect van de samenwerking tussen Royal SMIT en Koning Willem I College is dat de partijen samen kijken hoe zij invulling geven aan het opleiden van medewerkers. Het is echt een co creatie. Ziya Aydogan, onderwijsmanager Techniek van het Koning Willem I College en verantwoordelijke voor het project: “De samenwerking met Royal SMIT startte een paar jaar geleden klein, met een aantal nieuwe medewerkers dat de BBL-opleiding Elektrotechniek volgde. We wisten elkaar steeds beter te vinden, door de successen die we samen behaalden. Nu gaan we een echte opleidingsschool oprichten, waarbij we onderwijs flexibel en modulair aanbieden. De samenwerking richtte zich niet meer alleen op nieuwe medewerkers. Samen combineren we de eisen die aan het mbo worden gesteld met de wereld van Royal SMIT en daar zijn we trots op!”