Op het Koning Willem I College kwamen onderwijsprofessionals en experts samen tijdens een inspirerend congres om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken. Met prikkelende workshops, open dialogen en krachtige verhalen stond niet alleen bewustwording centraal, maar werd ook de stap naar daadwerkelijke verandering gezet. Het evenement benadrukte het belang van een veilige leeromgeving, waar respect en begrip voorop staan.
Het Koning Willem I College heeft op 20 februari het congres ‘Samen Sterk tegen Grensoverschrijdend Gedrag’ georganiseerd.
Met dit evenement geeft het college een krachtig signaal af: bewustwording, bespreekbaarheid en de gezamenlijke aanpak van grensoverschrijdend gedrag staan hoog op de agenda. Onder leiding van dagvoorzitters Lotte Velthuizen, onderwijsmanager en Jesse van Dijk, Student van het Jaar van het Koning Willem I College, kregen deelnemers de gelegenheid om in een veilige omgeving ervaringen en inzichten te delen en concrete handvatten te krijgen om grensoverschrijdend gedrag te herkennen en aan te pakken.
Sara Alaoui, expert op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag en oprichter van The Safe Space Club, opende het congres met een krachtige keynote. Haar indringende verhaal over bewustwording en het doorbreken van ongemakkelijke stiltes inspireerde het publiek om actief bij te dragen aan een cultuur van respect en veiligheid.
De interactieve workshops boden praktische inzichten en concrete tools om grensoverschrijdend gedrag te herkennen, bespreekbaar te maken en effectief te handelen, waarmee het Koning Willem I College haar rol als voortrekker in het bevorderen van een veilige en respectvolle leer- en werkomgeving onderstreepte.
Tijdens het congres lanceerde Dominique Majoor, lid College van Bestuur, de interne campagne ‘Maak je punt’. Hiermee neemt het Koning Willem I College verantwoordelijkheid voor sociale veiligheid en een respectvolle omgeving.
Het Koning Willem I College is een plek waar iedereen welkom is. ‘Maak je punt’ moedigt medewerkers en studenten aan om te praten over wat vaak onbesproken blijft, zodat kwetsbare onderwerpen niet onzichtbaar blijven. "Weg van de komma, we zetten een punt" – met deze boodschap roept het college op tot bewustwording, verantwoordelijkheid en respect voor elkaar.
Een bijzondere toevoeging aan het congres was de indrukwekkende foto-expositie van Martine van den Oever (medewerker Marketing & Communicatie) en Jesse van Dijk (student van het jaar).
Martine van den Oever legde de gevolgen van grensoverschrijdend gedrag vast in rauwe en confronterende beelden, die de emotionele impact en de kwetsbaarheid van slachtoffers zichtbaar maakten. Haar werk nodigde uit tot gesprek en reflectie over sociale veiligheid en respect.
Jesse van Dijk gaf een indringend kijkje achter het proces van persoonlijke transformatie. Met beelden die de worsteling, kracht en moed tonen, brengt Jesse een verhaal van inclusie en acceptatie. Zijn werk legt de nadruk op de menselijke ervaring van verandering en identiteit en nodigt uit tot begrip en verbondenheid.
Met hun gezamenlijke expositie gaven Martine en Jesse een krachtige visuele stem aan thema's van kwetsbaarheid, inclusie en acceptatie, die tijdens het congres centraal stonden.
Als organisator van dit congres heeft het Koning Willem I College laten zien dat het een voortrekkersrol vervult in de aanpak van grensoverschrijdend gedrag. Door verantwoordelijkheid te nemen, het onderwerp bespreekbaar te maken en gezamenlijk actie te ondernemen, draagt het college actief bij aan een cultuurverandering die verder reikt dan de muren van het onderwijs.
Het Koning Willem I College gelooft in een kansrijke leeromgeving waarin ieder talent tot bloei kan komen, ongeacht achtergrond of identiteit. Door verbinding te zoeken en het gesprek aan te gaan, wordt een verbindende cultuur gecreëerd waarin iedereen zich welkom en geaccepteerd voelt. Met de campagne ‘Maak je punt’ toont het college haar bewustzijn van sociale veiligheid en haar verantwoordelijkheid om een respectvolle omgeving te waarborgen. Met deze waarden als fundament zet het Koning Willem I College een krachtige stap naar een toekomst waarin acceptatie verbindt en iedereen zich veilig voelt.