Straatcoach als Verbinder

Hoe Ismael Bijdraagt aan een Kansrijke en bewuste Community.

Sinds afgelopen studiejaar is er op de locatie van het Koning Willem I College in Veghel een straatcoach actief. Een straatcoach is een jongerenwerker die verbinding aangaat met jongeren. Melani Boumans, Programmamanager Integrale Veiligheid, legt uit waarom de straatcoach aangesteld is in Veghel. “Begin vorig studiejaar zagen wij dat de doelgroepen op onze locatie veranderden. We hebben hier verschillende culturen bij elkaar, die niet altijd dezelfde taal spreken.” Het gaat hierbij onder andere om ISK-leerlingen die sinds vorig jaar verdeeld zijn over verschillende locaties. Ook de zittende studenten kregen te maken met een andere populatie. “Om dit proces goed te begeleiden, kwam het idee van een straatcoach naar boven.” 

Het principe van een straatcoach is niet nieuw, alleen wel op een mbo. “Een azc werkt bijvoorbeeld ook al met een straatcoach. En de doelgroepen met wie deze op het azc werkt, vind je ook hier op het college terug,” legt Melani uit. “Wat daar werkt, zou hier ook kunnen werken, dat is de insteek.” De term Straatcoach heeft onder andere te maken met de jongeren die normaliter op straat rondlopen en met wie een jongerenwerker op straat contact maakt. “Deze kent de jongeren al en zo hoeven we niet iemand nieuws aan te stellen die opnieuw een relatie moet opbouwen met de doelgroep,” legt Melani de keuze uit. 

De samenwerking tussen het Koning Willem I College en de straatcoach was zo geregeld. “Het is eigenlijk via één simpel telefoontje geregeld,” lacht Melani. “We wisten van het bestaan en we wilden op deze manier de verbinding tussen studenten onderling verbeteren.” In Veghel zagen ze dat er verschillende culturen waren die nog onvoldoende inzicht hadden in elkaar. “En er was ook sprake van een taalbarrière, dus de groepen begrepen elkaar daarom ook niet goed.” Met de komst van de straatcoach is er een brug tussen de groepen gemaakt en is de dialoog onderling op gang gekomen.

De straatcoach in Veghel is Ismael en komt zelf uit Somalië. “Ik spreek zelf ook Arabisch en kan daardoor met veel groepen makkelijker contact leggen,” legt hij uit. “Je ziet nu dat door het in gesprek gaan met de jongeren er ook meer begrip en verdraagzaamheid voor de ander is.” Het zorgt voor een nieuwe community op locatie Veghel. “Je kunt wel zeggen dat Ismael de verbinder is tussen de groepen onderling,” zegt Melani trots.  
 
“Omdat we een lerende organisatie zijn,” vervolgt Melani, “monitoren we goed hoe alles verloopt en wat de inzet van de straatcoach ons oplevert.” Niet alleen om de inzet van de straatcoach in Veghel te optimaliseren, maar om te kunnen gebruiken voor het gehele college. “Dit past perfect bij de pionier die wij als Koning Willem I College zijn.” 
 
Ismael heeft zijn plek inmiddels helemaal gevonden. “Ik ben zelf nog student, dus ze zien mij als een gelijke,” lacht hij. Het contact verloopt daardoor erg goed. “Ik begon met een rondje lopen door bijvoorbeeld de studentenkantine en te vragen wie ze waren en dergelijke. En nu help ik hen met huiswerk of het zoeken van een baan.” De straatcoach brengt dus niet alleen groepen bij elkaar maar helpt ook individuen verder. “Alles staat of valt met vertrouwen,” vervolgt Ismael. “En dat vertrouwen heb ik.” In het begin zaten de verschillende groepen allemaal apart aan een tafel. “Elke groep had een eigen tafel en er was geen onderling contact,” vertelt hij. “Nu zoeken ze elkaar steeds meer op.” Een mooie bijkomstigheid is dat het ook hun taalvaardigheid in het Nederlands verbetert. “Ik heb ze duidelijk gemaakt dat wanneer je steeds je eigen taal met elkaar blijft spreken, dat het dan

Copyright Koning Willem I College 2025