In het kort

Lijkt een technische opleiding je wat? Maar weet je nog niet zo goed welke opleiding? Dan is het oriëntatiejaar techniek echt iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 1 jaar
  • Crebo: 79020

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Tijdens deze techniek opleiding maak je in één jaar kennis met vier richtingen in de techniek en de opleidingen die daarbij horen. Je leert alles over de mogelijkheden in de techniek. Zo kom je er achter welke technische opleiding het beste bij jou past.

Je wordt het gehele jaar persoonlijk begeleid door docenten, waardoor zij je goed kunnen helpen met jouw oriëntatie. Tijdens de opleiding maak je kennis met vier verschillende richtingen in de techniek, namelijk:

1. Elektrotechniek, installatietechniek, koudetechniek en data
2. Bouw, afbouw, houtbewerking en prefab en meubel en interieur
3. Productietechniek, mechatronica en motorvoertuigen
4. Logistiek en procestechniek

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding oriëntatiejaar techniek.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Deze technische opleiding is opgedeeld in vier periodes. In periode 1 komen alle vier de richtingen aan bod. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende mogelijkheden en opleidingen.

Vanaf periode 2 kies je zelf in welke richting je meer gaat oriënteren. Per periode kies je één richting. Je volgt modules, die beginnen bij de basis. Na het afronden van de eerste module, ga je verder naar de volgende module. Iedere periode volg je drie modules. Zo leer je meer over de gekozen richting en de specifieke technische vaardigheden.

Je kunt er ook voor kiezen om periode 2 te gebruiken voor een brede oriëntatie in alle vier de richtingen. Pas in periode 3 kies je dan voor een specifieke richting.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

De opleiding oriëntatiejaar techniek is ingedeeld in modules. Per module maak je verschillende opdrachten om de module af te ronden. De opdrachten zijn gericht op de praktijk. En de inhoud van de opdrachten? Dat is afhankelijk van de richting waarin je de modules volgt.

Vanaf periode 2 loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per module twee keer drie dagen. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Deze techniek opleiding is erop gericht om jou te helpen met oriënteren. Tijdens het oriëntatiejaar techniek maak je een keuze voor de juiste technische mbo-opleiding. Het oriëntatiejaar techniek geeft een goede basis als je nog niet precies weet wat je wil doen in de techniek.

Wil je na het afronden van deze opleiding aan het werk? Kies dan een bbl-opleiding als vervolgopleiding.

Doorstromen naar een vervolgopleiding kan vanaf het moment dat je periode 2 hebt afgerond. Wel zitten hier twee voorwaarden aan:

  • je hebt in periode 2 gericht georiënteerd op één richting
  • jouw gekozen vervolgopleiding heeft een startmoment halverwege het schooljaar

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 ± € 250,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Extra intakeactiviteit
Je wordt altijd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Een schooldag

Dag
Dinsdag
Coaching  
Nederlands  
Rekenen  
Lunch
pauze
TheorielesProductietechniek
PraktijklesProductietechniek
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Studenten werken met een 3D printer op het Koning Willem 1 College
65% Praktijk
35% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 65% van het oriëntatiejaar techniek besteed je in en aan de praktijk. Je maakt kennis met de theorie én praktijk van verschillende technische opleidingen.

Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024