Wil je aan de slag in een tandartspraktijk? Dan is deze mbo-opleiding tandartsassistent bbl echt iets voor jou! Tijdens de opleiding werken het Koning Willem I College en de tandartspraktijk waar je werkt veel samen om je op te leiden tot volwaardig tandartsassistent.
Download PDF brochureAlles over het ondersteunen van de tandarts tijdens behandelingen, hoe je ervoor zorgt dat de tandarts behandelingen makkelijk kan uitvoeren en het organiseren van de dagelijkse werkzaamheden in de praktijk. Denk aan welke behandelingen er zijn, hoe je daarbij het beste kunt assisteren en welke apparatuur en materialen er worden gebruikt. Ook leer je zelfstandig kleine behandelingen uit te voeren. Kortom, hoe je samen met de tandarts zorgt voor de beste tandzorg.
Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding tandartsassistent.
Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.
Bij de opleiding tandartsassistent bbl wordt er thematische onderwijs aangeboden. Dit betekent dat je les krijgt in thema’s. Binnen één thema komen verschillende onderwerpen van het beroep aan bod. Aan het einde van een thema maak je een kennistoets en een praktijkopdracht.
Tijdens de lessen staat het thema centraal. Er wordt veel tijd besteed aan het geven van uitleg, oefenen en het stellen van vragen.
Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.
Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!
Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Je moet vóór 1 oktober een leerwerkplek hebben. Wij kunnen je hierbij ondersteunen in de zoektocht, maar je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte plek
Met een mbo-diploma tandartsassistent kun je werken bij een tandartspraktijk, bij een orthodontist (beugeltandarts), bij een kaakchirurg of in een praktijk die gespecialiseerd is in het plaatsen van implantaten (implantologie) of in gezond tandvlees (parodontologie). Maar ook in een tandheelkundig centrum, ziekenhuis, verpleeghuis of bij een mondhygiënist. Je bereidt behandelingen voor, assisteert de tandarts tijdens behandelingen en beheert de materialen.
Je zorgt ervoor dat de ruimtes schoon blijven, maakt (vervolg)afspraken en verwerkt patiëntgegevens. Natuurlijk ben je er ook voor de patiënt. Je kunt je inleven en zorgt dat de patiënt gerust wordt gesteld. Klachten van patiënten schat je realistisch in en je gaat zorgvuldig met gegevens om. Als tandartsassistent hebt je een afwisselende baan. Je voert handelingen uit, maar zorgt ook voor de administratie.
Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).
Verplichte kosten | ||
Ministerie (cursusgeld) | € 715,- | |
Leerjaar 1 | € 302,- |
Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.
Om te kunnen starten met deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
Daarnaast vragen we je om werk én een contract te regelen bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Je moet vóór 1 oktober een leerwerkplek hebben. Wij kunnen je hierbij ondersteunen in de zoektocht, maar je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte plek.
Extra intakeactiviteit
Je wordt altijd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.
Tijdens de opleiding moet je zelf de hepatitis B-vaccinatie regelen. De vaccinatie is verplicht voordat je begint met stage lopen.
Op het moment dat je stage gaat lopen, kan het leerbedrijf vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als je een VOG aanvraagt wordt er gekeken of je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico vormen voor de werkzaamheden. De kosten van een VOG worden betaalt door het leerbedrijf.
De opleiding start in januari alleen wanneer er voldoende aanmeldingen zijn. Wanneer er niet genoeg aanmeldingen zijn, gaan we samen met jou op zoek naar een oplossing.
Oefenen, oefenen, oefenen! De praktijk is heel belangrijk om het beroep van een tandartsassistent uit te voeren. Daarom ben je ongeveer 75% van de opleiding bezig in en met de praktijk.
Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie
Meld je aan voor de opleiding
Tandartsassistent
Klik hieronder op Aanmelden voor deze opleiding en volg de stappen. Nadat je bent aangemeld, gaan we aan de slag met je aanmelding. Natuurlijk houden we je op de hoogte!