Hieke's project op de DDW gaat over body dysmorfie

Hieke Kreileman is alumni van het Koning Willem I College. Afgelopen studiejaar deed zij met haar project mee met King’s Fashion, de eindexamenshow voor de opleiding Fashion designer. Dit project is deze maand ook te zien op de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven, van 19 tot en met 27 oktober.

Zelfbeeld

“Mijn project heet ‘Not My Skin”, vertelt Hieke. “Het gaat over body dysmorfie, hoe het is om het gevoel te hebben niet in je eigen lichaam te zitten.” Hieke heeft de eindcollectie van haar opleiding op het Koning Willem I College hierop gebaseerd. “Wanneer je body dysmorfie hebt, herken je jezelf niet en heb je een ander beeld van jezelf.” Tijdens haar driejarige opleiding heeft ze gewerkt aan iets persoonlijks, haar producties zijn een soort dagboek. 

Het werk dat tijdens DDW te zien is, heeft vier looks. In elke look heeft Hieke een ander soort materiaal gebruikt, dat telkens symbool staat voor een ander soort huid. “In één productie heb ik bijvoorbeeld allemaal latex handschoenen gebruikt, als een huidtextuur.” Ze speelde ook met lichaamsvormen en heeft sommige werken net wat strakker gemaakt dan andere. “Steeds een ander zelfbeeld,” aldus Hieke. 

Hieke Kreileman
"Ik wil in feite ongemak uitstralen met mijn creaties"
Meetlint en tekeningen van kledingstukken

Omarmen

Het thema van de werken van studenten Koning Willem I College is ‘Acceptatie verbindt’. “Mijn creaties passen helemaal binnen dit thema,” legt Hieke uit. “Accepteer hoe je eruit ziet en hoe je je voelt. Het is belangrijk dat je blij bent met hoe je als persoon bent en hoe je eruit ziet. Iedereen is anders, omarm dat.” 

“Ik wil mensen aan het denken zetten”

Hiekes werk is soms best confronterend, zegt ze zelf. “Ik wil in feite ongemak uitstralen met mijn creaties. Zodat het mensen aan het denken zet.” Hieke hoopt dat bezoekers van DDW zich herkennen in haar verhaal en haar werk. “Ik wil hiermee laten zien dat je niet alleen bent en iedereen er last van kan hebben. En dat het er echt mag zijn.” Kortom: acceptatie van de ander dat body dismorfie bestaat aan de ene kant en acceptatie van jezelf dat het er mag zijn.

Copyright Koning Willem I College 2024