Na haar opleiding tot Zelfstandig werkend kok stroomde Frieda Vinck door naar de opleiding tot Gespecialiseerd kok op het Koning Willem I College. “Ik wil een nog betere chef worden,” begint Frieda. “In deze opleiding ga ik mezelf nog meer verdiepen, ik leer bijvoorbeeld hoe bepaalde stoffen op elkaar reageren.” In de toekomst wil Frieda zich graag specialiseren in de vegetarische keuken.
De basis legde zij in haar vorige opleiding als Zelfstandig werkend kok. Gaandeweg kwam het besef dat ze verder wilde. “Ik heb heel hard gewerkt aan mijn basiskennis en de stap genomen om verder te studeren. Zelf had ik het gevoel dat mijn basis niet goed genoeg was om door te stromen naar het werken als chef. De één kan juist heel goed verder leren in de praktijk, maar ik heb school daarvoor echt nodig.” In twee jaar tijd gaat Frieda zich nu specialiseren en haar doel is om souschef te worden.
Voordat Frieda op de horeca-opleiding terecht kwam, volgde zij de opleiding Human Technology op het Koning Willem I College. “Iets totaal anders,” lacht Frieda. “Ik had altijd al erg veel interesse in koken, maar als je als kok wilt werken, moet je je er wel van bewust zijn dat je een ander leven hebt dan de meeste mensen om je heen. Het is geen reguliere 9-tot-5 baan en je werkt ook in de weekenden en in de avond.” Daardoor koos Frieda uiteindelijk toch voor een andere opleiding, maar ze kwam er al snel achter dat dat niet bij haar paste. Ze is daarom toch haar passie achterna gegaan en switchte binnen het college van opleiding. “De horeca-opleiding van het Koning Willem I College staat erg goed aangeschreven, dus die interne overstap was voor mij logisch.”
Frieda is erg tevreden over de opleiding. In het begin was het wel een beetje wennen, omdat er van je verwacht wordt redelijk zelfstandig en planmatig te werk te gaan en zelf aangeeft wat je graag wilt leren. “Maar er is goede begeleiding en docenten staan altijd klaar voor extra hulp wanneer je dat nodig hebt,” aldus Frieda.
Tijdens haar stages heeft Frieda in drie verschillende restaurants praktijkervaring opgedaan. Alle drie heel verschillend, van werkwijze tot niveau. “Ik werk nu nog steeds bij één van die stageplekken en de manier van werken bij dit restaurant is een niet-alledaags concept,” vertelt ze. Er is geen chef, iedereen is gelijk in de keuken. Dat heeft volgens Frieda ook een positieve invloed gehad op haar persoonlijke ontwikkeling en haar omgang met anderen. “Ik zag hierdoor in dat er niet één manier is om dingen aan te pakken of mensen te benaderen. Door het combineren van verschillende stijlen, kun je iets creëren wat echt bij jou past.” Niet alleen in de keuken, maar ook persoonlijk.
Ook leerde ze rekening te houden met anderen. “Sommigen hadden een ander tempo,” legt Frieda uit. “Op mijn manier te blijven doorgaan in dat soort situaties, zorgde voor uitdagingen. Ik deed dan bijvoorbeeld een stapje terug en die ander een stapje vooruit.”
Frieda Vinck |
Over haar toekomst heeft ze ook al nagedacht. Het buitenland is een optie, maar dat Frieda hogerop wil, is in elk geval duidelijk. “Ik heb met het restaurant waar ik nu werk afgesproken dat ik daar in elk geval nog een jaar blijf werken. Ik heb dan genoeg kennis bij elkaar verzameld om weer een stapje verder te gaan in mijn ontwikkeling als kok. Een functie als souschef spreekt me heel erg aan, de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken.” Omdat Frieda inmiddels met veel chefs van over de hele wereld heeft gewerkt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo heeft ze connecties in Parijs en Bologna, dus een internationale ervaring sluit ze niet uit. “Een paar maanden in Frankrijk of Italië lijken me fantastisch!”
Denk je zelf ook na over een beroep in de horeca? Ga er dan voor, is Frieda’s advies. “Maar houd er rekening mee dat het hard werken is, dus het kan soms best pittig zijn.” Je ontwikkelt je volgens Frieda niet alleen in de keuken als chef, maar ook samenwerken. “De groepsdynamiek in een keuken is essentieel. Het geeft je zoveel energie als dat allemaal goed loopt,” zegt Frieda enthousiast. “En elke avond werk je toe naar het uitserveren. Dat is de piek en daarna volgt de ontlading: het besef dat je het met z’n allen geflikt hebt, dat is een geweldig gevoel.”
Meer weten over de opleidingen tot (Zelfstandig werkend/Gespecialiseerd) kok? Hieronder vind je het aanbod van opleidingen.