Julia kan veel kanten uit met haar opleiding

Julia doet de opleiding Technicus Engineering op het Koning Willem I College. “Als mensen aan mijvragen wat je met die opleiding kunt,” begint Julia enthousiast, “zeg ik altijd: heel erg veel!” In deeerste twee jaar van de opleiding krijgen studenten een breed aanbod aan werkgebieden. “Denk aanwerktuigbouwkunde, elektrotechniek en industriële automatisering,” aldus Julia. “Je kunt er duseigenlijk alle kanten mee op in de techniek.”

Carnavalswagens

Haar interesse in techniek begon al vroeg. “Toen ik klein was, stond ik langs de kant van de weg vol verwondering en verbazing naar de wagens in de carnavalsoptocht te kijken,” vertelt Julia. Niet omdat ze de wagens er zo mooi vond uit zien, maar vooral de techniek die ervoor zorgde dat alles bewoog. “Ik was heel geïnteresseerd in hoe ze dat allemaal konden laten bewegen van papier maché.” Die interesse bleef groeien en bij het in elkaar zetten van een Ikea kast was Julia meer bezig met waarom een schroefje nou precies op die plek moest dan het daadwerkelijk opleveren van een kast. Uiteindelijk moest Julia op de middelbare school een profiel kiezen en daar hoefde ze niet lang over na te denken. “Ik volgde ook de vakken wiskunde en natuurkunde, daar was ik echt goed in,” legt Julia uit. “Ik koos daarom voor het profiel Techniek.” 

Iets in de techniek

Toen ze na haar vmbo een vervolgopleiding moest kiezen, wist Julia eigenlijk niet precies wat ze wilde. Dat het iets in de techniek werd, was overduidelijk, maar ze had nog geen idee welke kant van de techniek dat zou worden. “Ik ben toen online gaan zoeken naar technische opleidingen, maar omdat mijn vader engineer is, bracht hij me op het idee om in die richting te gaan kijken.” Op basis van de informatie die Julia op internet vond, is ze gaan bepalen wat haar uit het aanbod aan opleidingen aansprak en wat niet. Ze had zich uiteindelijk aangemeld voor een opleiding bij een ander mbo. “Mijn vader zag toen een advertentie voor een Open Dag van het Koning Willem I College langskomen en stelde voor om daar toch eens te gaan kijken, ook omdat de school goed aangeschreven staat.” Julia ging kijken bij de opleiding en voelde zich meteen thuis. Ze sprak met docenten en studenten en kreeg zo een duidelijk beeld. “De opleiding kun je min of meer in eigen tempo volgen. Dat sprak me aan. En de locatie was fantastisch, het voelde meteen goed.” Ze heeft zich afgemeld voor de opleiding op het andere mbo en zich ingeschreven bij het Koning Willem I College. 

Brede basis

Voor leerlingen die zelf nog moeten uitvinden of techniek iets voor hen is en zo ja welke richting, heeft Julia wel wat adviezen: “Lees je goed in via internet en ga naar zoveel mogelijk Open Dagen. Dan pas krijg je echt een beeld van wat de verschillende opleidingen inhouden en welke bij jou past, of juist helemaal niet.” Wanneer je de richting nog niet precies weet, is het handig om, net als Julia heeft gedaan, een brede opleiding te kiezen. “Dan heb je een goede basis en kun je je later nog specialiseren.”

Mooie stage ervaring

Momenteel zit Julia midden in haar afstudeerstage, een erg drukke, maar leerzame periode. Deze stage is niet haar eerste, ze heeft onder andere een stage gedaan op Curaçao en dat was voor haar een prachtige ervaring. “Ik was pas 18 toen ik daarheen vertrok en vond het best spannend. Maar uiteindelijk heb ik een mooie opdracht opgesteld met mijn stagebegeleider en helemaal zelf een automaat gemaakt.” De stage in haar eerste jaar liep ze bij Kuijpers, waar ze voornamelijk meeliep met de buitendienst. “Meehelpen op de bouw,” lacht Julia. “Ik liep een paar weken mee met de W van werktuigbouwkunde en de E van elektrotechniek. Ook zat ik een paar weken bij onderhoud. Zo kreeg ik een goed beeld van wat Technicus Engineering allemaal inhield en welke richting ik zelf op wilde.”

''Als mensen aan mijvragen wat je met die opleiding kunt, zeg ik altijd: héél erg veel!''

Julia Verkleij | Student Technicus Engineering

Projectonderwijs

Wat Julia erg aanspreekt in de opleiding is het werken in projecten. “Het hele proces van voorbereiden en voorcalculatie tot aan de realisatiefase, dat vind ik fantastisch,” lacht Julia. In de werkplaats op het college kunnen studenten terecht om hun product daadwerkelijk te maken. “Als je dan uiteindelijk iets tofs hebt kunnen maken, het hele proces hebt doorlopen… Ja, dan ben je wel even trots!”
Een lastig onderdeel van de opleiding vond Julia het zelfstandig werken. De ene student vindt dat fijn, de andere wat minder. “Ik vind zelf algemene uitleg van de docent en daarna aan het werk fijner,” verklaart Julia. “Nu moest ik bepaalde dingen soms zelf uitzoeken of vragen aan medestudenten die al verder waren met de stof. Dat past minder goed bij mij.” 

Eerste ontwerp

Julia herinnert zich haar eerste opgeleverde product nog goed. “In mijn eerste jaar moest ik een lamp maken. In principe een basisproject, want wanneer ik dat nu zou doen, ben ik in twee weken klaar,” lacht ze. “Maar toen stond ik nog aan het begin en moest ik alles nog leren.” Julia stelde een elektrisch schema op en moest uitvinden hoe de lamp gaat branden, welke materialen erbij nodig zijn en een ontwerp maken. 

Na de opleiding wil Julia graag aan het werk. Ze heeft inmiddels een aanbod gekregen vanuit het bedrijf waar ze haar afstudeerstage doet. “Ik zou het liefst via het werk dat ik ga doen cursussen en trainingen volgen, maar eerst afstuderen en daarna een maandje vakantie, want ik heb er hard voor gewerkt,” besluit Julia.

Wil jij ook werken in de techniek? Bekijk de opleiding die Julia bij ons volgt voor meer informatie.

Copyright Koning Willem I College 2024