Software developer. Wat kun je nu eigenlijk precies met die mbo opleiding ? “Ik houd mij vooral bezig met websitedesign,” begint Job. “Ik zorg ervoor dat het er aan de voorkant goed uitziet.” Job is eerstejaars student van de mbo-opleiding software developer, bol niveau 4 en doorloopt de opleiding versneld. Hij vertelt waarom hij hiervoor heeft gekozen en wat zijn toekomstplannen zijn.
“In het begin heb ik zo hard mogelijk gewerkt, zodat ik meer tijd had voor de wat moeilijkere projecten aan het eind van het jaar,” vertelt Job. Die manier van werken raadt hij iedereen aan. “De moeilijkere projecten vind ik tegelijk ook de leukste. Hoe ingewikkelder de software wordt, hoe mooier de resultaten zijn en hoe betere websites je krijgt."
De mbo opleiding software developer van het Koning Willem I College werkt op basis van projecten. Elke periode van 10 weken werken studenten naar een eindopdracht toe. “In die weken krijg je huiswerkopdrachten die als een puzzel in het project passen. Deze kun je zien als een voorbereiding op de eindopdracht. Die eindopdracht doe je soms met een groepje en soms individueel.” De studenten presenteren wat ze in die 10 weken hebben gedaan en leveren uiteindelijk een product op. “In feite net als in de praktijk, je presenteert je eindproduct voor een klant,” legt Job uit. “In het eerste jaar draaiden de projecten voornamelijk om websites.”
Naast de projecten en verplichte vakken, krijg je ook zogenaamde keuzedelen. Volgens Job ideaal om uit te vinden waar je passie ligt. “Die van mij ligt in de front-end: dat is het ontwerpen van de voorkant van websites. Zo zorg je ervoor dat jouw website ‘verkoopt’: dat de website er voor een bezoeker mooi uitziet.”
Met deze mbo-opleiding kun je veel kanten op. “Software is de toekomst,” begint Job. “En er zijn erg veel ICT-opleidingen om uit te kiezen. Met de opleiding software developer kun je zowel aan de front-end (voorkant van de website: het gedeelte dat je online ziet) als aan de backend (de achterkant van de website: het gedeelte dat je niet ziet) werken. Je leert ook allerlei programmeertalen en dat is heel interessant.” Volgens Job is ervaring of interesse in software niet per se nodig om aan deze opleiding te beginnen. “Ikzelf had die affiniteit niet echt, maar ik had wel interesse in computers in het algemeen.” Dat dat geen probleem is om te beginnen aan de opleiding is voor Job duidelijk. “De rest van je kennis en vaardigheden komen vanzelf tijdens de opleiding, daar hoef je je dus geen zorgen over te maken,” lacht hij.
Wat maakte dan dat Job koos voor deze richting? “Mijn drijfveer was, dat ik een echte uitdaging zocht,” legt hij uit. “Ik vond het leuk om dingen te editen en was daar in mijn vrije tijd veel mee bezig. De creatieve kant, die trok mij wel en daarom vond ik software development een mooie stap om te leren om websites te bouwen. In de toekomst hoop ik dit ook nog te leren voor apps.”
Zijn advies voor leerlingen die twijfelen over hun studiekeuze is helder. “Kies wat je leuk lijkt, waar je interesse ligt. Baankansen moeten niet leidend zijn voor je keuze.” Job is zelf inmiddels 21, maar hij vindt zichzelf niet ‘oud’ voor een mbo-studie. “Wanneer je denkt dat je er te oud voor bent, moet je het juist gaan doen,” zegt hij, “dat is echt mijn motto.” Nadat Job zijn havodiploma behaalde, begon hij aan een hbo-studie. Door alle coronaperikelen is hij daar uiteindelijk afgehaakt. “Ik ben daarna gaan werken en kwam qua studie niet echt meer op gang,” legt hij uit. “Maar na een paar jaar zei ik tegen mezelf: ik wil weer gaan studeren, want ik weet dat ik het in me heb!” Job vond de uitdaging in een mbo opleiding op niveau 4. “Een mbo niveau 4 moet je echt niet onderschatten,” zegt hij. “Er is zeker voldoende uitdaging en het voordeel ten opzichte van een hbo-studie is dat je op het mbo meer begeleiding krijgt. Maar hoe verder je in je studie komt, hoe zelfstandiger je wordt, zo is het ook.”
Job Hengst | Student mbo opleiding software developer
Job is erg tevreden over zijn opleiding. “Als ik een vraag heb, kan ik die meteen aan mijn docenten of mijn coach stellen. Zij weten veel en staan altijd voor me klaar.” De keuze voor het Koning Willem I College was een bewuste. “Ik heb goed gekeken naar de mbo scholen die deze opleiding aanbieden. Het Koning Willem I College kwam er voor mij als beste uit. De opleiding stond hoog in de lijst met aanbevelingen. Dus voor mij was het niet moeilijk om een school te kiezen.”
Als je toch twijfelt over een juiste opleidingskeuze, adviseert Job leerlingen om naar een Open Dag te komen. “Tijdens zo’n dag krijg je een goed beeld van hoe de school is en wat de opleiding inhoudt. Als je nog niet precies weet of het bij je past, zou ik deze stap zeker nemen,” aldus Job.
Binnenkort gaat Job beginnen aan zijn eerste stage. “Daar heb ik echt heel veel zin in,” zegt hij enthousiast. “We krijgen eerst op school nog een stagemarkt. Dan presenteren allerlei bedrijven zich en kun je je goed oriënteren op wat je zelf graag wil.” Job kijkt uit naar zijn stageperiode: “Ik wil graag ontdekken wat bij mij past. Dat ga ik komend half jaar uitvinden!”