Hoeman leert producten vernieuwen met technologie

Maak kennis met Hoeman Sezavar Shooshtari, derdejaars student van de mbo-opleiding technicus human technology bol, niveau 4 aan het Koning Willem I College. Maar, wat is dat nu precies, human technology? “Het is een redelijk nieuwe opleiding,” begint Hoeman. “In het kort zou je kunnen zeggen dat we ons bezighouden met het vernieuwen van producten. Zowel bestaande als nieuwe.”

Projectonderwijs

Gedurende de opleiding werken studenten in projecten aan een opdracht. Soms in een grotere groep, maar meestal in duo’s. ”Zo’n project duurt telkens 10 weken en aan het einde van die periode presenteer je een eindproduct. We moesten bijvoorbeeld een product ontwerpen voor IKEA, dat geschikt moest zijn voor mensen met een lichamelijke beperking,” vertelt Hoeman. “We hebben toen een ladekast gemaakt waarbij we technologie hebben toegepast, zodat mensen met een fysieke beperking de lades ook konden openen. Eerst maak je een tekening op de computer, daarna maak je een prototype. Dat kan met een 3D-printer of je maakt het zelf in de werkplaats. Soms is een prototype voor de opdrachtgever niet genoeg en moet je een werkend product afleveren.” Dat product testen we dan natuurlijk wel, voordat het naar de opdrachtgever gaat.

Student opleiding technicus human technology poseert voor van hout gemaakte ronde constructie
"We paste technologie toe bij het ontwerp van een nieuwe ladekast. Daarmee konden mensen met een fysieke beperking de lades ook openen"
Student ontwerpt op laptop nieuw product

Techniek als rode draad

Voor Hoeman was het niet meteen duidelijk wat hij wilde studeren. “Na mijn vmbo ben ik een mbo-opleiding in de richting van autotechniek gaan doen. Ik heb het altijd al interessant gevonden om te weten hoe een auto in elkaar zat, dus was het voor mij een logische stap,” legt hij uit. Maar toen hij stage ging lopen, kwam hij erachter dat het toch niet helemaal bij hem paste. “Ik wilde graag mijn havodiploma halen en ben toen overgestapt naar het vavo.” Tijdens een vavo-opleiding kun je een diploma of deelcertificaten halen op vmbo-tl, havo- of vwo-niveau. Helaas voor Hoeman was dit precies tijdens de Corona-pandemie en lukte het hem niet goed om aangehaakt te blijven. “Ik heb toen besloten te stoppen met mijn vavo-opleiding en terug te gaan naar het mbo. Omdat techniek me nog altijd interesseert en ik graag creatief bezig ben, heb ik gekozen voor de opleiding technicus human technology.”

De keuze voor het Koning Willem I College was er eentje op gevoel. “Ik ben hier op de Open Dag geweest en was direct te spreken over de sfeer die er hing. Ik hoefde dus niet lang na te denken over de keuze voor een school na het vmbo.”

Stageopdrachten

Inmiddels heeft Hoeman ook al een aantal stages achter de rug. Eentje daarvan was bij Het Talent Atelier, waar studenten van verschillende opleidingen binnen het Koning Willem I College samenwerken aan echte opdrachten vanuit het werkveld. “Ik zat daar aan de balie en was onder andere het eerste aanspreekpunt voor studenten die met technische vragen kwamen. Ik legde ze bijvoorbeeld uit hoe de laserprinter werkt of hielp ze verder bij een opdracht.” Maar Hoeman werkte ook aan een opdracht van Kuijpers Techniek. Voor dat bedrijf moest hij kerstballen ontwerpen en produceren. “800 kerstballen heb ik uitgesneden. Dat was een werk!” lacht Hoeman. “Maar om ze dan allemaal te zien hangen in die grote boom bij zo’n bekend bedrijf in de sector, dat voelt goed!”

Voor leerlingen die twijfelen of de opleiding iets voor hen is, heeft Hoeman een advies. “Meld je aan voor een meeloopdag, dan zie je echt wat de huidige studenten tijdens hun opleiding doen. Je krijgt zo een goed beeld van wat de opleiding inhoudt en wat je er leert.”

Studenten maken prototype van karton en hout
Studenten brainstormen over doelgroepen en doel van nieuw product

Kansen genoeg

Hoeman is nu laatstejaars en na het behalen van zijn diploma wil hij graag verder studeren aan het hbo. “De opleiding technicus human technology is breed en je kunt er echt heel veel kanten mee uit. Je kunt bijvoorbeeld producten ontwikkelen voor een productiebedrijf of je eigen bedrijf starten als creatief of industrieel product ontwerper. Ik heb besloten verder te studeren, ik wil graag technische bedrijfskunde gaan doen.” Techniek blijft dus de rode draad.

Vanaf schooljaar 2024-2025 heeft de opleiding technicus human technology een nieuwe naam. Je vindt de opleiding onder de naam industrieel product ontwerpen.

Copyright Koning Willem I College 2025