Het maken van een keuze bestaat uit verschillende stappen en mogelijkheden. Daarom hebben we dit stappenplan gemaakt! Stap voor stap én op jouw manier ontdek je welke opleiding bij jou past. Daarbij kies je de manieren waar jij je het fijnste bij voelt. Soms is het nodig om even terug te gaan naar een eerdere stap en opnieuw na te denken over je keuze. Geen zorgen! Teruggaan is geen probleem.
Kom je er niet helemaal uit?
Heb je hulp nodig tijdens jouw studiekeuze? Neem dan contact op met onze studieadviseurs. Samen kijken we naar jouw vragen en de mogelijkheden.
Voordat je begint met het zoeken naar opleidingen, is het belangrijk om na te denken over je interesses en wat je wil doen. Wat vind je leuk? Wat kun je goed? Of wat wil je juist niet doen? De antwoorden op deze vragen helpen je bij het kiezen van een vervolgopleiding.
Ga ook alvast op zoek naar informatie over het mbo. Welke mogelijkheden zijn er? En wat houdt studeren op het mbo in?
Want het gaat om jou! Begin eens met het opschrijven van jouw kwaliteiten. Dit formulier kan je daar bij helpen.
Waar ben je goed in? Wat zijn jouw sterke punten? Maar ook waar ben je minder goed in? Of wat vind je nog lastig? Door dit op te schrijven en te vergelijken heb je al een mooi begin gemaakt in jouw studiekeuzeproces.
Ken je KiesMBO.nl al? Dit is een website speciaal voor leerlingen, ouders en docenten gericht op de mogelijkheden van het mbo! Je vindt er alles over hoe het mbo werkt, opleidingen op het mbo en informatie over verschillende beroepen.
Heb je online al gezocht naar opleidingen of beroepen die je leuk vindt? Of kijk eens in jouw omgeving. Wat voor werk doet jouw vader, moeder, oom, tante of buurvrouw? En lijkt je dat leuk? Maar kijk ook naar beroepen die je niet leuk vindt. Zo kom je er achter wat je zeker niet wil!
Nu is het tijd om te gaan oriënteren! Ga op zoek naar informatie over de verschillende interessegebieden en de beroepen die daarbij horen. Het is ook handig om hierover te praten met mensen die belangrijk voor je zijn en je goed kennen.
We hebben vast wat activiteiten voor je opgeschreven. Deze kunnen je vast verder helpen. Of bekijk onze interessegebieden.
Je weet al een beetje wat het mbo inhoudt, wat je wel of niet leuk vindt én welke interessegebieden er zijn. Nu is het tijd voor de volgende stap: informeren. En waar kun je dat nou beter doen dan op een Open Dag of Keuzedag?
Tussen 16.00 en 20.00 uur ben je welkom op al onze locaties.
Maak een afspraak voor een 1-op-1-gesprek tijdens de week van de studiekeuze.
In deze fase is het slim om nog meer specifieke informatie te verzamelen over opleidingen die misschien wel bij je passen. Bezoek bijvoorbeeld opnieuw een Open Dag of Keuzedag, loop een dag mee of lees de informatie over de opleiding nog eens op onze website. Zo ontdek je of de gekozen studie is wat je ervan verwacht, of het écht iets voor je is en of de mbo-opleiding bij je past.
Het kan zijn dat je tot de conclusie komt dat je terug moet naar stap 1 of 2. Geen paniek, neem je tijd. We helpen je stap voor stap.
Tijd om op zoek te gaan naar bevestiging. Je hebt je keuze gemaakt ... of ben je toch nog niet helemaal zeker van je keuze? Ga in gesprek met familie, vrienden, mentor of een andere docent en bespreek je keuze. Waar twijfel je nog over? Waarom heb je voor deze opleiding op het mbo gekozen?
Onze studenten laten je graag zien aan welke jaloersmakende vaardigheden zij werken!
Overtuigd van jouw studiekeuze? Dat is mooi! We hopen natuurlijk dat je wil starten bij één van onze mbo-opleidingen. Aanmelden voor een opleiding kan via onze website. Via onderstaande knop leggen we je uit hoe het aanmelden werkt.
Aanmelden voor het volgende studiejaar kan vanaf 1 november.
Weet je al welke opleiding je wil gaan volgen, dan raden wij je aan om je meteen aan te melden. Als je lang wacht, loop je het risico dat een opleiding vol zit. De aanmeldprocedure kan per opleiding verschillend zijn, en dit staat vermeld op de opleidingspagina.
Meld je uiterlijk 1 april voor het nieuwe studiejaar aan bij de opleiding van jouw keuze. Ben je voor deze datum aangemeld, dan heb je een toegangsrecht. Het is belangrijk om je op tijd aan te melden.
Wanneer je niet vóór 1 april bent aangemeld, bestaat de kans dat je niet met je mbo-opleiding kunt starten. Deze procedure kan afwijken bij opleidingen met een maximaal aantal studenten.
Op de opleidingspagina vind je informatie over de toelatingseisen per opleiding en opleidingsniveau.
Algemene informatie over de toelatingsvoorwaarden per mbo-niveau vind je op deze pagina
Bij sommige opleidingen is een intake onderdeel van de aanmelding. Een intake betekent dat we bekijken of de opleiding waarvoor je bent aangemeld ook echt bij je past. Dit doen we altijd samen met jou. Een intake kan bijvoorbeeld bestaan uit een gesprek of (sport)test. Bij alle opleidingen bestaat de kans dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek.
Als er een extra intake geldt voor de opleiding van jouw keuze, dan staat dit vermeld op de opleidingspagina.
Dit kan, maar we raden het niet aan. Bij aanmelding voor meerdere opleidingen van het Koning Willem I College, verwerken we alleen de eerste aanmelding. Denk dus goed na welke opleiding jouw eerste keuze heeft. Pas als het niet mogelijk is om te starten met jouw eerste opleidingskeuze óf je wil zelf toch liever starten met jouw tweede (of derde) opleidingskeuze, nemen we die in behandeling.
Tip: wil je aanmelden voor een opleiding met een maximaal aantal plaatsen? Meld je dan eerst aan voor die opleiding. Start vervolgens de aanmelding voor jouw andere keuze(s).
Je bent ingeschreven voor een opleiding én je hebt de bevestiging gehad dat je kunt starten met de mbo-opleiding. Wat leuk! Vanaf komend studiejaar ben jij student bij het Koning Willem I College. Je bent van harte welkom! Neem vast een kijkje op deze pagina. Daar vind je informatie voor onze studenten.
Voor nu: laat het vooral op je afkomen. Er is genoeg ruimte om kennis te maken en de praktische zaken te regelen. Niks missen van het Koning Willem I College? Volg onze social media kanalen!