De locaties van het Koning Willem I College vind je in de regio's 's-Hertogenbosch, Land van Cuijk, Meierijstad en Oss. Bekijk hier het overzicht van alle locaties.
Het Koning Willem I College is een regionaal opleidingscentrum voor mbo-onderwijs in Noordoost-Brabant. Naast mbo-onderwijs bieden we ook vavo-opleidingen, educatie- en inburgeringstrajecten en opleidingen voor het bedrijfsleven aan.
Benieuwd naar ons verhaal? Lees hier meer.
Binnen het Koning Willem I College kun je kiezen uit 16 mbo-interessegebieden. Kijk hier voor een overzicht en meer informatie over de interessegebieden.
Alle Open Dagen van dit schooljaar zijn te vinden op deze pagina.
BBO De Schalm, onderdeel van het KW1C, verzorgt mbo-onderwijs en cursussen speciaal voor doven en slechthorenden en mensen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Meer informatie is te vinden op de speciale pagina voor mbo-onderwijs voor doven en slechthorenden
Dat kan. Deze mogelijkheid, met de naam New Horizon, is een op maat traject voor middelbare scholieren op havo of vwo om tussentijds over te stappen naar het mbo. Zit je minimaal in havo of vwo 4 en twijfel je of je op de juiste plek zit? Meer informatie vind je hier.
Dat kan zeker! Ben je op een hoog niveau bezig met sport of heb je een ander toptalent? Dan is het mogelijk om bij het Koning Willem I College extra begeleiding te krijgen. We stimuleren, motiveren en begeleiden je graag om alles uit je talent te halen én tegelijkertijd je mbo-opleiding met succes af te ronden. Meer informatie en uitleg vind je op deze pagina.
Tijdens een praktijkgestuurd leren mbo-opleiding leer je nét iets anders dan tijdens een 'gewone' mbo-opleiding. Praktijkgestuurd leren (afkorting: pgl) betekent dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor jouw leerproces. Op het Koning Willem I College is het mogelijk om verschillende opleidingen uit het interessegebied Zorg en welzijn te volgen via praktijkgestuurd leren. Meer informatie vind je hier.
Bij sommige opleidingen is het al mogelijk om modulair onderwijs te volgen. Vanaf schooljaar 2025/2026 bieden we deze onderwijsvorm aan bij bijna al onze opleidingen. Meer informatie over modulair onderwijs op het Koning Willem I College vind je op deze pagina.
Dat kan! Bij sommige opleidingen is het mogelijk om in januari of februari te starten met de opleiding. Bij welke opleidingen dit kan én meer informatie vind je op deze pagina.
Dat is zeker mogelijk! Iedereen is welkom voor een lekker kopje koffie, een lunch of een heerlijk diner. Alle informatie over onze drie opleidingsrestaurants vind je op de speciale opleidingsrestaurants pagina
Dat kan zeker! Iedereen is, op afspraak, welkom in de kapsalon van het Koning Willem I College. Alle informatie over de Salon is te vinden op de speciale Salon-pagina
We zijn altijd op zoek naar getalenteerde en gemotiveerde medewerkers. Onze actuele vacatures vind je hier.
Mbo betekent "middelbaar beroepsonderwijs". Op het mbo word je (praktisch) opgeleid voor een beroep, zoals sportleraar, automonteur of verpleegkundige. Meer informatie vind je hier.
Bij het Koning Willem I College kun je een studie volgen op vier niveaus. Meer informatie over onze opleidingen op verschillende mbo-niveaus is te vinden op deze pagina.
Na het behalen van jouw diploma kun je een baan zoeken, maar ook verder studeren. Als je voor verder studeren kiest, kun je doorstromen naar een hoger niveau op het mbo. Dat wil zeggen dat je met een diploma op niveau 2 verder kunt gaan met een opleiding op niveau 3 in dezelfde studierichting. Heb je een niveau 4 diploma behaald? Dan kun je doorstromen naar het hbo.
Bbl betekent "beroepsbegeleidende leerweg". Dit is een combinatie van werken en leren. Een bbl-opleiding is ideaal als je niet de hele week op school wil zijn. Je werkt op een leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling (meestal drie of vier dagen per week). Eén dag per week kom je naar school voor theorielessen. De leerwerkplek zoek je zelf, maar als je hulp nodig hebt, helpen we je graag.
Bol betekent "beroepsopleidende leerweg". Dit is dagonderwijs. Volg je een bol-opleiding, dan breng je de meeste tijd door op school (meestal vijf dagen per week). Daarnaast loop je stage (bpv) en voer je praktijkopdrachten uit. Je krijgt veel theorie en tijd voor zelfstudie. Omdat je vaak op school bent, heb je ook meer contact met klasgenoten.
Meer informatie is hier beschikbaar.
Stages helpen je om dat wat je in de lessen leert, in de praktijk te brengen. Stages zijn een belangrijk onderdeel van onze bol-opleidingen. In het mbo noemen we stage: beroepspraktijkvorming (bpv). Vaak maak je zo al vanaf het eerste leerjaar kennis met het beroep. De bpv doe je bij bedrijven en instellingen in de regio.
Bij het Koning Willem I College kun je ook bpv-ervaring opdoen in het buitenland. Meer informatie daarover is hier beschikbaar.
Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB MBO) is een jongerenorganisatie die opkomt voor de rechten en belangen van alle mbo-studenten in Nederland. Ze geven mbo-studenten een stem in het onderwijs.
Meer weten over JOB MBO? Kijk op hun website: www.jobmbo.nl.
In Nederland heb je te maken met de Leerplichtwet. Deze wet omschrijft de wettelijke verplichting om jongeren onderwijs te laten volgen. Je mag niet zomaar zelf bepalen dat je wil stoppen met jouw opleiding. Meer informatie over de Leerplichtwet vind je hier.
De kosten van een mbo-opleiding worden bepaald door welke opleiding je volgt en jouw leeftijd. Meer informatie over de kosten van een mbo-opleiding is hier beschikbaar.
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) regelt voor studenten allerlei zaken, zoals studiefinanciering, het studentenreisproduct (ov-chipkaart) en het erkennen van diploma's.
Heb je vragen over studiefinanciering of het studentenreisproduct (ov-chipkaart), kijk dan op de website van DUO.
Als student op het mbo heb je in de meeste gevallen recht op het studentenreisproduct (ov-chipkaart). Het studentenreisproduct zorgt ervoor dat je gratis of met korting reist in het openbaar vervoer. Meer informatie over het studentenreisproduct, of je hier recht op hebt en hoe je deze kunt aanvragen, vind je op de website van het studentenreisproduct.
Als je een mbo-opleiding volgt, kun je een bijdrage in kosten ontvangen van de overheid. Dit noemen we studiefinanciering. Meer informatie over studiefinanciering vind je hier.
Aanmelden voor het volgende studiejaar kan vanaf 1 november.
Weet je al welke opleiding je wil gaan volgen, dan raden wij je aan om je meteen aan te melden. Als je lang wacht, loop je het risico dat een opleiding vol zit. De aanmeldprocedure kan per opleiding verschillend zijn, en dit staat vermeld op de opleidingspagina.
Meld je uiterlijk 1 april voor het nieuwe studiejaar aan bij de opleiding van jouw keuze. Ben je voor deze datum aangemeld, dan heb je een toegangsrecht. Het is belangrijk om je op tijd aan te melden.
Wanneer je niet vóór 1 april bent aangemeld, bestaat de kans dat je niet met je mbo-opleiding kunt starten. Deze procedure kan afwijken bij opleidingen met een maximaal aantal studenten.
Ga hiervoor naar de opleidingspagina van de opleiding van jouw keuze en klik op 'Aanmelden voor deze opleiding'.
Meer informatie over aanmelden vind je hier
Op de opleidingspagina vind je informatie over de toelatingseisen per opleiding en opleidingsniveau.
Algemene informatie over de toelatingsvoorwaarden per mbo-niveau vind je op deze pagina
Bij sommige opleidingen is een intake onderdeel van de aanmelding. Een intake betekent dat we bekijken of de opleiding waarvoor je bent aangemeld ook echt bij je past. Dit doen we altijd samen met jou. Een intake kan bijvoorbeeld bestaan uit een gesprek of (sport)test. Bij alle opleidingen bestaat de kans dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek.
Als er een extra intake geldt voor de opleiding van jouw keuze, dan staat dit vermeld op de opleidingspagina.
Dat kunnen we. Kijk op onze website eens naar de Hulp bij studiekeuze-pagina. Of bezoek een van onze Open Dagen. Dan kijken we samen naar jouw interesses en talenten.
Dit kan, maar we raden het niet aan. Bij aanmelding voor meerdere opleidingen van het Koning Willem I College, verwerken we alleen de eerste aanmelding. Denk dus goed na welke opleiding jouw eerste keuze heeft. Pas als het niet mogelijk is om te starten met jouw eerste opleidingskeuze óf je wil zelf toch liever starten met jouw tweede (of derde) opleidingskeuze, nemen we die in behandeling.
Tip: wil je aanmelden voor een opleiding met een maximaal aantal plaatsen? Meld je dan eerst aan voor die opleiding. Start vervolgens de aanmelding voor jouw andere keuze(s).
Als de status van je aanmelding in CAMBO 'Ingediend' is, kun je de aanmelding intrekken via CAMBO. Is de status van je aanmelding in CAMBO 'Goedgekeurd', neem dan contact met ons op.
CAMBO staat voor Centraal Aanmelden mbo en vavo. Aanmelden voor een mbo-opleiding gaat via het systeem van CAMBO. CAMBO is een samenwerking tussen alle mbo- en vavo-opleidingen in Nederland. Samen maken we een goede aanmelding voor een opleiding mogelijk.
Antwoorden op veelgestelde vragen over het gebruik van en aanmelden via CAMBO vind je hier.
Een DigiD heb je nodig om je aan te kunnen melden voor een opleiding. Het aanmelden voor een opleiding is erg officieel. We moeten zeker weten dat de juiste persoon zich aanmeldt. Met een DigiD wordt je identiteit gecontroleerd en gegevens zoals adres en vooropleidingen automatisch ingevuld.
Een DigiD vraag je aan via de website van DigiD.
Iedereen met een Burgerservicenummer kan een DigiD aanvragen. Heb je geen Burgerservicenummer? Neem dan even contact met ons op via ons contactformulier.
Op het Koning Willem I College telt elke student. Heb je behoefte aan extra ondersteuning? Dan zorgen we daarvoor. Je kunt dit aangeven bij je aanmelding. Het kan zijn dat we je om een schriftelijk bewijs vragen. Bijvoorbeeld:
Samen kijken we naar de mogelijkheden om je te ondersteunen. Zo bereiden we al onze studenten voor op een mooie toekomst.
Bij je aanmelding vragen we je om het Digitaal Doorstroomdossier in te vullen. Het Digitaal Doorstroomdossier is verplicht voor leerlingen met een zorgvraag óf als je een entreeopleiding gaat volgen. Meer informatie over het Digitaal Doorstroomdossier vind je hier.
Voor de meeste opleidingen geldt dat je de opleiding blijft volgen op de locatie waar je deze start. In de meeste gevallen is er geen noodzaak om van locatie te wisselen. Het kan echter voorkomen dat in enkele specifieke gevallen wel van locatie wordt gewisseld, maar dit is op dit moment nog niet volledig duidelijk. Het is belangrijk om hierover specifieke informatie in te winnen bij de onderwijsinstelling of opleiding waarvoor je je hebt aangemeld.
Het is verstandig om deze vraag rechtstreeks aan docenten van de opleiding te stellen. Over het algemeen geldt dat het einddiploma voor dezelfde opleiding op verschillende locaties gelijk is. Er kunnen echter enkele verschillen zijn, zoals het lesprogramma, de groepssamenstelling of eventuele specifieke kenmerken van een bepaalde locatie. Het is belangrijk om deze details te bespreken met de opleiding zelf om een weloverwogen keuze te maken.
Dat is zeker mogelijk, maar alleen in overleg!
Uitleg over het activeren van jouw Koning Willem I College-account vind je op deze pagina.
Heb je problemen met het activeren van jouw KW1C-account? Of heb je vragen over jouw rooster, lesmateriaal of groepsindeling? Neem dan contact op met jouw coach.
De pasfoto gebruiken we onder andere voor aan- en afwezigheid tijdens je lessen. Het uploaden van jouw pasfoto doe je in de KW1C-app.
Start je in september 2024 met een opleiding bij het Koning Willem I College? Lever dan vóór 1 augustus jouw pasfoto aan.
Zeker! De collegepas krijg je thuisgestuurd.
Heb je jouw collegepas nog niet ontvangen vóór je eerste lesdag, maak je dan geen zorgen. Neem de eerste lesdagbrief, welke je thuis hebt ontvangen, mee als bewijs van inschrijving. Dit is voldoende om toegang te krijgen tot de collegefaciliteiten totdat je jouw collegepas ontvangt.
Zorg ervoor dat je bij de start van je opleiding in het bezit bent van een laptop. De keuze voor een laptop laten we geheel aan jou over. Let er wel op dat de laptop voldoet aan de specifieke eisen die gelden voor de opleiding die je gaat volgen. Het Koning Willem I College geeft een advies. Vraag de specifieke laptopeisen na bij jouw opleiding.
Als student van het Koning Willem I College ontvang je soms van ons een rekening. Voor het betalen van boeken bijvoorbeeld. Hiervoor gebruikt het Koning Willem I College een systeem met de naam WIS Collect. Meer informatie over WIS Collect vind je hier.
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) regelt voor studenten allerlei zaken, zoals studiefinanciering, het studentenreisproduct (ov-chipkaart) en het erkennen van diploma's.
Heb je vragen over studiefinanciering of het studentenreisproduct (ov-chipkaart), kijk dan op de website van DUO.
Als student op het mbo heb je in de meeste gevallen recht op het studentenreisproduct (ov-chipkaart). Het studentenreisproduct zorgt ervoor dat je gratis of met korting reist in het openbaar vervoer. Meer informatie over het studentenreisproduct, of je hier recht op hebt en hoe je deze kunt aanvragen, vind je op de website van het studentenreisproduct.
Als je een mbo-opleiding volgt, kun je een bijdrage in kosten ontvangen van de overheid. Dit noemen we studiefinanciering. Meer informatie over studiefinanciering vind je hier.
Als student van het Koning Willem I College ontvang je soms van ons een rekening. Voor het betalen van boeken bijvoorbeeld. Hiervoor gebruikt het Koning Willem I College een systeem met de naam WIS Collect. Meer informatie over WIS Collect vind je hier.
Dat is voor iedere opleiding verschillend. Check daarom even bij jouw coach of docent wat de afspraken zijn rondom ziekmelden. Enne .. beterschap!
Je kan zelf gemakkelijk het wachtwoord van jouw Koning Willem I College account resetten via deze link. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de Servicedesk via 073 624 9 666.
Een overzicht van vakanties en vrije dagen vind je hier.
Als je verhuist of je telefoonnummer wijzigt, is het belangrijk om deze wijzigingen zo snel mogelijk door te geven. Je kunt dit doen door het contactformulier op de website in te vullen. Vermeld hierbij altijd je studentnummer. Het doorgeven van de juiste gegevens is van heel belangrijk! Deze gegevens worden namelijk gebruikt voor officiële documenten zoals diploma's of certificaten.
Wil je inloggen op het intranet: Ons Portaal, mPortaal of Startpunt? Dat kan hier.
In een studiegids vertellen we je alles over jouw opleiding. Bijvoorbeeld hoe de opleiding is opgebouwd, de begeleiding die je krijgt tijdens jouw opleiding en wat je moet doen om jouw diploma te behalen. De studiegids van jouw opleiding vind je hier.
Dat is zeker mogelijk! Een internationale ervaring tijdens je studie vinden we zelfs heel belangrijk! Meer informatie over stage lopen of studeren in het buitenland vind je hier
Ja, het Koning Willem I College heeft vertrouwenspersonen beschikbaar voor studenten. Als je tijdens je studie te maken krijgt met ongewenste intimiteiten, zoals seksuele intimidatie, machtsmisbruik, agressie, geweld, pesten, racisme of discriminatie, kun je contact opnemen met een van de vertrouwenspersonen. Zij bieden persoonlijke begeleiding en hulp bij het verwerken van vervelende ervaringen. Alle gesprekken met vertrouwenspersonen blijven geheim, behalve in gevallen van strafbare feiten.
Hier zijn de contactgegevens van de vertrouwenspersonen:
Als je liever eerst anoniem contact wilt opnemen, kun je terecht op Check It.
Het is belangrijk om ongewenste situaties te melden en hulp te zoeken als dat nodig is. De vertrouwenspersonen zijn er om studenten te ondersteunen.
Dat hebben we zeker! Meer informatie over de centrale studentenraad vind je hier
Over bijvoorbeeld geld, pesten, studiekeuze, mantelzorg, eenzaamheid of autisme? Kijk dan eens op Check It. Check It is een online platform ontwikkeld door het Koning Willem I College. Op Check It vind je betrouwbare informatie over bovenstaande én andere onderwerpen. Ook kun je (anoniem) vragen stellen.
Als je moeite hebt met een bepaald vak, het plannen van je studie, dyslexie, of als er thuis problemen spelen die je studie beïnvloeden, is het belangrijk om hierover te praten. Je coach kan je helpen en begeleiding of extra ondersteuning voor je aanvragen. Als je er met je coach niet uitkomt, kun je hier meer informatie vinden over extra begeleiding en ondersteuning.
Als je liever eerst anoniem contact wilt, kun je terecht op Check It, een online platform waar je betrouwbare informatie kunt vinden en (anoniem) vragen kunt stellen.
Als je behoefte hebt aan extra ondersteuning bij examens, bijvoorbeeld vanwege dyslexie, ADHD, of een handicap, kom je in aanmerking voor aangepaste examens. Bespreek dit met je coach, en samen kunnen jullie kijken naar de mogelijkheden om je zo goed mogelijk te ondersteunen. Voorbeelden van aangepaste examens kunnen zijn:
Het Koning Willem I College zet zich in om elke student te ondersteunen en een eerlijke kans te bieden bij examens.
Als je een klacht hebt, is het belangrijk om deze eerst te bespreken met je coach of onderwijsdirecteur. Als je er samen niet uitkomt, kun je een officiële klacht indienen door een e-mail te sturen naar [email protected].
Een overzicht met alle regelingen en richtlijnen vind je op de pagina Regelingen en richtlijnen
Dat vinden we natuurlijk heel vervelend om te horen. Als je wil stoppen met jouw opleiding, neem dan even contact op met jouw coach of de studieadviseur van jouw opleiding. Zij helpen je verder.
Wil je deel uitmaken van een groot, divers netwerk van (oud-)studenten en medewerkers van het Koning Willem I College en De Leijgraaf? Wij verwelkomen je graag als lid van de Koningkring! Aanmelden kan via deze pagina
Het kan voorkomen dat je je diploma bent kwijtgeraakt.
Vóór 2007 je diploma behaald: Je kunt het diploma opvragen via dit formulier
Ná 2007 je diploma behaald: Dan kun je het diploma opvragen met je DigiD via de website van DUO
Omdat we een grotere organisatie zijn kunnen we de kwaliteit van het onderwijs eerder en eenvoudiger verbeteren. Dit is voordelig voor onze studenten. Een grote organisatie biedt medewerkers namelijk meer kansen en mogelijkheden: we kunnen docenten meer opleidingen en ontwikkelingsmogelijkheden bieden. Zo volgen onze studenten goed onderwijs, gegeven door gekwalificeerde docenten.
Bij een fusie worden twee organisaties samengevoegd, om vervolgens als één organisatie verder te gaan. In ons geval gaan De Leijgraaf en het Koning Willem I College verder als het Koning Willem I College.
Vanaf studiejaar 2022 - 2023 is de organisatorische fusie een feit. Dat betekent dat we vanaf dat moment de naam Koning Willem I College voor beide organisaties gebruiken en je de naam Koning Willem I College al op verschillende plekken terug ziet komen. Maar ook de naam De Leijgraaf ga je nog tegenkomen in het nieuwe studiejaar. Het zal nog even duren voor dat de naam Koning Willem I College overal zichtbaar is. We kunnen ons voorstellen dat dit wat verwarrend is. Maar geen zorgen. We houden je goed op de hoogte van veranderingen die voor jou van belang zijn.
Vanaf studiejaar 2022 - 2023 voegen we de organisaties samen. In de praktijk betekent dit, dat voor studiejaar 2022 – 2023 veel dingen nog hetzelfde blijven. Als je bent ingeschreven bij De Leijgraaf, verandert alleen de naam van de school in Koning Willem I College.
Op de opleidingspagina van het Koning Willem I College kun je vinden op welke locaties specifieke opleidingen worden aangeboden. Je kunt ook de zoekbalk op de website gebruiken om te filteren op regio, zodat je kunt zien welke opleidingen er in welke regio worden aangeboden.
Wat betreft de vraag of deze aanbiedingen in de toekomst hetzelfde zullen blijven, kan op dit moment nog geen definitief antwoord worden gegeven. In de loop van de komende jaren zal hier meer duidelijkheid over komen. De organisaties moeten verschillende overwegingen maken, maar wat zeker is, is dat studenten de mogelijkheid krijgen om hun opleiding af te ronden. Eventuele veranderingen zullen tijdig worden gecommuniceerd.
Wij blijven onderwijs aanbieden in de regio's 's-Hertogenbosch, Land van Cuijk, Meierijstad en Oss.
Een opleidingsprogramma kan altijd aangepast worden aan actualiteit en wetgeving. Wanneer jouw opleiding gedurende de tijd dat je bij ons studeert verandert, is dat omdat het programma verbeterd is.
Nee. Alle opleidingen blijven in de hele regio behouden. Er is geen enkele opleiding die we niet meer aanbieden. Op sommige plekken breiden we zelfs wat uit.
Ja, deze blijven hetzelfde.